Erdoğan'ın sözleri İran'ı neden bu kadar ürküttü?

Şimdi İran’ın şu gerçeği görmesi gerekiyor. Bölgede her zamankinden daha fazla barışa, huzur ve istikrara ihtiyaç var.

Bakü’deki zafer töreni sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okuduğu Aras şiiri İran’ın hoşuna gitmedi. Önce Dışişleri Bakanları Cevat Zarif sosyal medyadan tepki gösterdi ardından Türkiye’nin Tahran büyükelçisi çağrıldı ve “Konuyla ilgili acil izahat bekliyoruz” denildi. Önümüzdeki günlerde daha tahrik edici açıklamalar yapabilirler.

Doğrusu İran’daki Türklerin çektikleri sıkıntıları uzun zamandır takip eden birisi olarak Tahran yönetiminin bu yaklaşımı beni hiç şaşırtmadı.

Peki İran’ın bu tepkisi nasıl açıklanabilir?

Elbette mesele bir şiirden ibaret değil. Ve elbette Türkiye’nin İran’ın toprağında gözü yok. Mesele bu sözlerin söylendiği yer, vesile olan olay ve bu doğrultuda bölgede olabileceklere karşı bir ön konumlanma ihtiyacıdır.

Biraz geriye gidecek olursak Karabağ savaşının 25. gününde bu köşede “İran’da Karabağ etkisi ve kaçınılmaz yüzleşme!” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. O gün Azerbaycan’ın ilerleyişi hızlanmış ve Ağbend sınır kapısı alınmıştı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 273 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar