"Eğer adalet buna diyorlarsa, kahrolsun adalet!"

Habertürk Gazetesi Yazarı Kürşad Zorlu’nun bugünkü (10.04.2022)''"Eğer adalet buna diyorlarsa, kahrolsun adalet!"’’ başlıklı yazısı.

Bu sözler bundan 103 yıl önce haksız ve hukuksuzca idama mahkum edilen milli şehit Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey'in son sözleridir. 35 yaşında vatanseverliğin bedelini ağır şekilde ödeyen Kaymakam Kemal Bey'in şehadete uzanan mücadelesi, o dönem Türk milletini emir kulu, Türk devletini de müstemleke yapmak isteyenlerin onu kurban seçmesiyle neticelenmiştir. Hatırlamak gerekirse, I.Dünya Savaşı'nda ülkenin farklı yerlerinde işgalci güçlerle birlikte hareket eden ve Türk ordusuna, Türk halkına yönelik saldırılar gerçekleştiren işbirlikçi Ermeni grupların, Komitacıların faaliyetleri tahammül edilmez boyutlara ulaştığında Tehcir Kanunu (14 Mayıs 1915) çıkarılır. Dâhiliye Nezâreti, o sıra Boğazlıyan Kaymakamı ve Yozgat Mutasarrıf Vekili olan Kemal Bey'e gönderdiği telgraf ile: "Kazanın dâhilinde bulunan Ermenileri 24 saat zarfında yola çıkaracaksınız, bunların sevk edileceği istikâmet Suriye'dir." talimatını bildirir.

Kaymakam Kemal Bey zaten tehdidin boyutlarını gören bir kamu görevlisi olarak emri yerine getirir. Hatta rivayet odur ki, bu karardan hemen önceki gün, bölgedeki Ermenilerin kanlı bir saldırı yapma hazırlığında olduğu kendisine söylenmiştir.

Savaş bitip, İttihat ve Terakki muhalifleri iş başına gelince İtilaf devletlerine şirin gözükmek için Tehcir kararını uygulayanlara yönelik adeta bir kumpas çemberi kurulmuştur. Asıl amaç “Türkler, bu konuda suçlarını kabul ediyorlar. Bu sebeple yargıladılar ve idam ettiler.” denilmesini sağlamaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 960 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 265 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 358 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 520 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 252 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar 1 yorum