Doğu Türkistan meselesi 2021'de çok konuşulacak...

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygurlara yönelik sürdürdüğü baskının “soykırım” anlamına gelip gelmediğini belirlemek için bir inceleme emri verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygurlara yönelik sürdürdüğü baskının “soykırım” anlamına gelip gelmediğini belirlemek için bir inceleme emri verdi. Geçtiğimiz gün Foreign Policy’de çıkan bir makalede yeniden gündeme gelen bu iddia bu kez daha ciddi görünüyor. Zira bu gelişme mevcut yönetimin görevi tamamlamadan önce Çin’i “soykırım yapmakla” suçlayabileceği yorumlarına sebep oldu. Pompeo bu çalışmayı Küresel Ceza Adaleti Bürosu ve bakanlığın hukuk birimince gerçekleştiriyor. Böyle bir gelişme bu 2016’daki ABD Dışişleri Bakanı John Kerry döneminden bu yana ileri sürülen ilk “soykırım” çıkışı olabilir. Kimi analistler Trump'ın 20 Ocak'ta görevden ayrılmadan önce Çin'e daha sert tedbirler alma yoluna gitmesinin Joe Biden'in bu ilişkiyi yönetmede bir çıkmaza sokacağını düşünüyorlar.

Aslında bundan aylar önce de özelikle seçim sürecinde benzer bir tartışma yapılmış ve adaylar birbirlerine Çin’le ilişkileri konusundaki eleştirilerinde Doğu Türkistan’ı bir araç olarak kullanmışlardı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 273 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar