BM Genel Kurulunda önemli bir konuşmaydı...

Özbekistan liderinin Orta Asya bölgesindeki gelişmeler ve ülkeler arasındaki ilişkilere yönelik aktardığı bilgiler Türkiye açısından da ciddi bir veri olarak kabul edilmeli.

Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın (BM) 75.yıl genel kurul programında liderlerin konuşmaları bu kez video konferans yöntemiyle gerçekleşti. Her yıl olduğu gibi karşılıklı işbirliği ve dayanışmadan söz edilse de Koronavirüs salgını ile yaşanan küresel/bölgeselproblemler BM’nin gündemine de yansıdı. Özellikle Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin “veto yetkisinin önemine” vurgu yapmaları 1945 sonrası oluşan dünya düzenini hatırlatır gibiydi. Oysa dünya ekonomilerinde artan kırılganlık,bölgeler arası stratejik ilişkileri yeni ihtiyaçlara göre irdelemeyi gerekli kılıyor.

Bu bölgelerden birisi de Orta Asya ve dün takip edebildiğim BM konuşmalarında bir ilk yaşandı diyebiliriz. Son yıllarda Türkiye ile ilişkilerini ileri düzeye taşıyan ve artık resmi olarak Türk Konseyi’nin daimi üyelerinden bir haline gelen Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in konuşması böyleydi. Dikkatimi çeken en önemli husus, ilk kez tamamen Özbek dilinde hitap etmesiydi. Konuşmanın birçok yerini o anda anlama imkanı buldum. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 274 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar