Bir lider bir millet ve bir neslin varoluş çağrısı!

Habertürk Gazetesi Yazarı Kürşad Zorlu’nun bugünkü (23.04.2022)''Bir lider bir millet ve bir neslin varoluş çağrısı!’’ başlıklı yazısı.

Milletlerin yaşam çizgisinde önemli olaylar ve gidişatına yön veren kırılma anları vardır. Öyle ki bazıları, anma ve kutlama yoluyla nesillere aktarılan, milletin varoluş temelini inşa eden milli günleri ve milli bayramlarıdır.

İşte bugün böylesine anlamlı bir bayram günüdür Türk Milleti için!

23 Nisan…

Hem Milli Egemenlik hem Çocuk Bayramı bir arada.

Düşünün ki istiklal mücadelesinde en kritik aşamaya gelinmiş, ülke içerden ve dışardan her türlü hainlikle, maşayla yüzleşirken bir yandan da karşı taarruzu gerçekleştirecek yol haritasını uygulamaya çalışmaktadır. Anadolu’da vücut bulan bağımsızlık ülküsü, ülkenin her yanında büyük bir heyecan dalgası oluşturduğu gibi emperyalist güçlerin kuklalarını da harekete geçirmektedir.

Mustafa Kemal’in öncülüğündeki uyanış umudu, 23 Nisan 1920 tarihi yaklaşırken perçinlendiği gibi bir yandan da çok yönlü bir düşman dalgasıyla karşı karşıyadır. Atatürk Nutuk’ta şöyle ifade etmektedir.

“Efendiler (…) Büyük Millet Meclisi'nin toplanmasını ve açılmasını temin için çalıştığımız günlerde bizi en çok meşgul eden, Düzce, Hendek, Gerede gibi Bolu mıntıkasına dahil mevkilerden başlayıp, Nallıhan, Beypazarı üzerlerinden Ankara'ya yaklaşma eğilimini gösteren irtica ve isyan dalgalan olmuştur. Ben, bir taraftan bu dalgaların durdurulmasına çalışırken, bir taraftan da Ankara'da toplanmakta olan ve genel vaziyete henüz layıkıyla vakıf bulunmayan mebusları dehşete düşürecek manzaralar karşısında bırakmamak ve bu gibi vaziyetlerin ortaya çıkmasıyla Meclis'in toplanmaya muvaffak olamaması gibi uğursuz ihtimallere meydan vermemek çarelerini düşünüyordum. Bunun için, Meclis'in açılmasında pek çok acele ediyordum. Nihayet, gelebilmiş mebuslarla yetinerek, Meclis'in, Nisan'ın 23 . Cuma günü açılmasına karar verdik.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 273 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar