Üçlü zirve

Vaktiyle Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, Suriye halkının iradesi doğrultusunda oluşacak yeni bir anayasanın hazırlanması ve ona dayalı olarak yapılacak özgür seçimler ile Suriye...

Vaktiyle Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, Suriye halkının iradesi doğrultusunda oluşacak yeni bir anayasanın hazırlanması ve ona dayalı olarak yapılacak özgür seçimler ile Suriye halkının kendi kaderini bizzat kendisinin belirlemesine yardımcı olma doğrultusunda Türkiye, Rusya ve İran arasında oluşturulan ve “Astana Mutabakatı” diye anılan, üçlü zirvenin yedincisi, her üç ülkenin Cumhurbaşkanlarının iştirakı ile 18-19 Temmuz 2022 tarihlerinde İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleşti.

Zirve öncesi Sayın Cumhurbaşkanımız hem İran cumhurbaşkanı Sayın İbrahim Reisî, hem de Rusya Cumhurbaşkanı sayın Putin ile ikili görüşme yaptı. Sayın Erdoğan’ın sayın Putin’le yapmış olduğu ikili görüşme önemliydi. Zirvenin hemen önünde gerçekleşen görüşmede taraflar, öncelikle ikili ilişkilerini gözden geçirdikten sonra, gündemdeki önemini koruyan Ukrayna’daki “Tahıl Krizi”ni, Türkiye’nin sınır güvenliği ve toprak bütünlüğünü temin yolunda ülkenin sıcak gündeminde olan, Suriye’nin kuzeyinde,  bilhassa Tel Abyat ve Münbiç’te kümelenen PKK ve onun uzantısı terörist oluşumlara yönelik “askeri operasyon”u ve nihayet Rusya-Ukrayna savaşını ele alıp görüştüler.

Tahıl krizinin çözümü bütün dünyayı rahatlatacaktı
Bilindiği gibi Ukrayna savaşı ile birlikte yaşanan tahıl krizinin çözümü için Türkiye öncülük etmiş ve  bu doğrultuda Moskova’da başlayan görüşmeler Birleşmiş Milletler, Türkiye, Ukrayna ve Rusya’nın iştirakiyle adeta bir tahıl kriz zirvesine dönüşerek İstanbul’da devam etmişti.

Cumhurbaşkanımız sayın Erdoğan, İstanbul’da gerçekleşen bu görüşmelerde, Rus heyetinin ortaya koymuş olduğu “çok olumlu yaklaşım” sebebiyle sayın Putin’e teşekkürle “Bu çalışmalarda alacağımız netice, tüm dünyayı olumlu bir şekilde etkileyecektir” açıklamasında bulunmuştu. Her iki liderin, Birleşmiş Milletler’in iştirakiyle İstanbul’da gerçekleşen bu tahıl krizine yönelik zirvenin sonuçlarından duymuş oldukları memnuniyeti dile getirmeleri, bundan sonraki süreçte krizin çözümüne yönelik atılacak adımlar açısından büyük bir önem taşıyordu.

İkili görüşmenin en önemli maddesi
Erdoğan ve Putin arasında gerçekleşen bu ikili görüşmenin en önemli gündem maddesi; Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde PKK ve onun uzantısı olan terörist kümelenme ve sızmalara yönelik yapacağı askeri operasyondu. Bu görüşme sayesinde sayın Putin, askerî operasyonun gerekçelerini belge ve delilleriyle birlikte birinci ağızdan, sayın Erdoğan’dan dinlemiş oldu.

İkili görüşme esnasında sayın Putin, 21 Şubat’ta başlayan ve hala devam etmekte olan Rusya-Ukrayna savaşında, uyuşmazlığın başlangıcından bu güne ve hassaten savaş sürecinde Türkiye’nin uluslararası ilkeler doğrultusunda yürütmüş olduğu diplomatik faaliyetlerinde, savaşın her iki tarafına da, eşit mesafede sergilemiş olduğu ve tarafsızlık ilkesinin nasıl olması gerektiğini bütün dünyanın gözleri önüne sermesinden dolayı sayın Erdoğan’a teşekkür etti. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Altılı Masanın görünmeyen ortakları! 11 Ocak 2023 | 91 Okunma 2022'de iz bırakan icraatlar! 04 Ocak 2023 | 47 Okunma 'Ahde vefa' kavramı ve Batı! 28 Aralık 2022 | 62 Okunma Açıklamış olmak için açıklanan vizyon! 07 Aralık 2022 | 34 Okunma Milletimizin başı sağolsun 16 Kasım 2022 | 69 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar