Avrupalılar bizi neden sevmez!

Bu sorunun cevabını ararken, aynı zamanda üç haftadır üzerinde yoğunlaşmış olduğumuz Afganistan’daki olayların durulmasını beklemiş ve böylece Taliban’ın söylemleriyle uygulamaları...

Bu sorunun cevabını ararken, aynı zamanda üç haftadır üzerinde yoğunlaşmış olduğumuz Afganistan’daki olayların durulmasını beklemiş ve böylece Taliban’ın söylemleriyle uygulamaları arasındaki uygunluğu veya uygunsuzluğu müşahede imkanını da elde etmiş olacağız.

İşin doğrusu, cevabını merak ettiğimiz bu sorunun gündeme gelip soruluşu biraz geçmişe dayanıyor. Bildiğiniz gibi İkinci Dünya Savaşı’ndan önce 1933 yıllarında Almanya’da yaşayan ve Alman Üniversitelerinde aktif hocalık yapan bazı Yahudi kökenli ilim adamları, Adolf Hitler’den kaçarak Türkiye’ye sığınmışlardı. İşte Ord. Prof. Dr. Fritz Neumark’da bunlardan biriydi.

Fritz Neumark 1933-1952 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İktisat ve Hukuk fakültelerinde hocalık yapmış, aynı zamanda İktisat Fakültesi’nde Umumî İktisat ve Maliye Teorisi Kürsüsü Başkanlığı görevinde de bulunmuştu.

Görev yaptığı  süre içerisine bir ders yılı sonuna doğru bir kısım öğrencileriyle birlikte Boğaziçi gezisine çıkan Prof. Fritz Neumark’a gezi esnasında, yazımızın başlığına taşıdığımız bu soruyu öğrencilerinden biri “Avrupalılar bizi neden sevmez hocam” şeklinde yöneltir. Hoca, talebesinin sorusuna şu cevabı verir; “ Çok samimi olarak itiraf edeyim ki, Avrupalı, Türkleri sevmez ve sevmesi de mümkün değildir.”

Prof. Fritz Neumark, öğrencilere yönelik “Asırlardır kilisenin yürüttüğü Türk ve İslam düşmanlığı Hristiyanların hücrelerine sinmiştir.” belirlemesini yaptıktan sonra bitmek tükenmek bilmeyen bu karşı tavrın sebeplerini on madde halinde şöyle sıralamıştı;

“1- Müslüman olduğunuz için sevmez. Ama ola ki laik olmak şöyle dursun, Hristiyan olsanız da size düşman olarak bakmaya devam ederler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Altılı Masanın görünmeyen ortakları! 11 Ocak 2023 | 90 Okunma 2022'de iz bırakan icraatlar! 04 Ocak 2023 | 45 Okunma 'Ahde vefa' kavramı ve Batı! 28 Aralık 2022 | 59 Okunma Açıklamış olmak için açıklanan vizyon! 07 Aralık 2022 | 34 Okunma Milletimizin başı sağolsun 16 Kasım 2022 | 65 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar