Google Amca'ya soralım

“İnternet çıkmadan önce ne yapıyorduk acaba?” diyeceğim ama bu sorunun cevabını gayet iyi hatırlıyorum. Koca koca ansiklopediler vardı. Hele bir ara ansiklopediler öyle popülerdi ki gazeteler kuponla ansiklopedi...

“İnternet çıkmadan önce ne yapıyorduk acaba?” diyeceğim ama bu sorunun cevabını gayet iyi hatırlıyorum. Koca koca ansiklopediler vardı. Hele bir ara ansiklopediler öyle popülerdi ki gazeteler kuponla ansiklopedi dağıtırdı.
Bir bilgiye ihtiyacımız olduğunda, koca koca ciltleri açar bakardık.
Lise ve üniversite yıllarında araştırma ödevimiz olduğunda kütüphaneye gidip aradığınız bilgiye ulaşmak için onlarca kitap okumak zorunda kalırdık.
Bir şeyler öğrenmek çok vakit alan, zahmetli bir işti.
O zamanlar çok okuyanlar çok bilirdi. Aslında hâlâ da öyle… Okumak kişiyi sadece bilgi açısından geliştirmiyor. Hayal gücünü, düşünce şeklini de geliştiriyor. Konuşma, dile hakimiyet ve kendini ifade edebilme yeteneği artıyor.
Şimdilerde ise “Yeni nesil ansiklopedi cildi görüp hiç içine bakmış mıdır acaba?” diye düşünüyorum. Biz bile alıştık internet kullanmaya.
Artık bir bilgi mi lazım? Hemen, “Google Amca’ya soralım” diyorlar.
Hemen feministlik yapıp “Neden ‘amca’?” demeyin. Lafın gelişi işte… Tıpkı ‘bilim adamı’ demek gibi… Hoş, günümüzde bu tür kelimeleri değiştirerek insanların kadın-erkek eşitliğine bakışını değiştirmeye çalışıyorlar.
Mesela ‘bilim adamı’ yerine ‘bilim insanı’ diyorlar. Oysa ben o kelimedeki adam kelimesini erkek yerine insan olarak algılamışımdır hep. İnsandan bahsederken ‘ademoğlu’ ya da ‘insanoğlu’ denmesi gibi…
“Ademkızı niye denmiyor?” diye hiç sorgulamadım bugüne dek.
Neticede bu tür düzenlemelere ve yeniliklere karşı olmasam da konuşurken ‘bilim insanı’ deyince kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğin kalkacağına da inanmıyorum.
Önce zihinlerdeki kavram, olaya bakış değişmeli. Söylem peşinden gelecektir zaten diye düşünüyorum.
İşe tersten başlayıp önce söylemleri değiştirmeye çalışarak başlamak kimileri için önemli bir adım sayılsa da bana göre pratikte sadece ‘laf-ı güzaf’.
Diyeceksiniz ki sen de ‘bayan’ kelimesine takmışsın. ‘Bayan’ yerine ‘kadın’ denince ç...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Adalet sosyal medyada mı? 06 Temmuz 2021 | 134 Okunma Kırmızı Ülke 05 Mayıs 2021 | 201 Okunma Selfie mi, özçekim mi? 12 Nisan 2021 | 314 Okunma 'Namus' değil, 'Cinayet!' 08 Mart 2021 | 424 Okunma Ne renk yalan seversiniz? 02 Mart 2021 | 340 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar