Büyüyünce hani cezalar bitiyordu!

Çocuk eğitiminde ceza konusunu en tartışmalı konulardan biridir. Kimileri çocukların pedagojik gelişimi açısından cezaya tamamen karşı çıkarken, kimileri cezayı gerekli görür. Ailelerin de bu konuda...

Çocuk eğitiminde ceza konusunu en tartışmalı konulardan biridir. Kimileri çocukların pedagojik gelişimi açısından cezaya tamamen karşı çıkarken, kimileri cezayı gerekli görür.
Ailelerin de bu konuda kafası karışıktır.
Geleneksel aileler çocuğun cezayı hak ettiğini düşünür. Oysa ceza, doğruyu öğretmez ve yanlış davranışları da uzun süre için ortadan kaldırmaz.
Cezanın tek yaptırımı, yanlış davranışları belli bir süre için baskı altında tutarak ortadan kaldırmaktır.
Kişi yetişkin olduğunda artık kendisi ve toplum için doğruları, yanlışları biliyordur. Yasalar dahilinde kendi için iyi ya da kötü olana karar verir ve sonuçlarına da katlanır.
***
Oysa bugünlerde yetişkin olup olmamanız hiçbir şeyi değiştirmiyor. Devlet baba iyiye, kötüye bizim yerimize karar verip yaramaz bir çocukmuşuz gibi istemediği, kendine göre doğru bulmadığı her davranışa ceza kesmeye çalışıyor.
Koyduğu vergilerle her aldığımız ürüne ortak olurken, bir yandan da yeni cezalar üretiyor. Marketten yaptığımız alışverişlerde iyiliğimiz için poşeti bile para ile sattırırken, başka ülkelerden plastik çöp ithal ettiriyor.
Yurtdışına çıkanlara, çıkış pulu adında ceza kesiyor.
Topladığı vergilerle köprü ve yollar yaptığını söyleyip, hepsinden geçiş için ayrıca para alıyor.
Özellikle alkollü içki ve tütün mamullerine karşı aşırı hassas. Bunların halkı için çok zararlı olduğunu düşünüp üzerlerinden yüklü vergiler (ÖTV ve KDV) alıyor.
Durum böyleyken, bununla da yetinmeyip araba içerisinde sigara içmeyi yasakladı ve içenlere ceza kesmeye başladı.
Sigara içmenin araba kullanan kişinin dikkati dağıttığını söylüyorlar.
Öyleyse seyir halindeyken radyoda kanal aramak da kişinin dikkatini dağıtabilir. Çantada sakız aramak da, yanındakiyle konuşmak da…
Bunun sonu yok ki!
Aslında bildiğim kadarıyla şoför koltuğunda sigara içmek zaten yasaktı. Yeni konulan yasakla birlikte amaç; araba içerisinde sigara içimini tümden yasakla...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Adalet sosyal medyada mı? 06 Temmuz 2021 | 137 Okunma Kırmızı Ülke 05 Mayıs 2021 | 203 Okunma Selfie mi, özçekim mi? 12 Nisan 2021 | 318 Okunma 'Namus' değil, 'Cinayet!' 08 Mart 2021 | 425 Okunma Ne renk yalan seversiniz? 02 Mart 2021 | 343 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar