Taht Oyunları

Taht Oyunları (Game of Thrones) adlı dizinin bitmesinin üstünden neredeyse iki hafta geçti. Dizi hakkında gazetelerde değil ama sanal ortamda çok şey yazıldı çizildi. Bu köşeyi okuyanların büyük...

Taht Oyunları (Game of Thrones) adlı dizinin bitmesinin üstünden neredeyse iki hafta geçti. Dizi hakkında gazetelerde değil ama sanal ortamda çok şey yazıldı çizildi. Bu köşeyi okuyanların büyük kısmının Taht Oyunları dizisinden haberdar olduğunu varsayıyorum, ancak bilmeyenler için yine de özetlemek gerekirse, Taht Oyunları’nın ABD kanalı HBO tarafından yayınlanan, dünyanın gelmiş geçmiş en ünlü dizilerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu kadar uzun süre sabırla beklenen başka bir dizi var mıdır bilmiyorum; zira dizinin toplam 73 bölümden oluşan 8 sezonu 8 yıla yayılarak yayınlandı, bazı sezonlar arasında 2 yıla yakın süre vardı. “Biz Taht Oyunları’nı nasıl izleyebiliriz?” sorusuna gelince, internet üzerinden yayın yapan pek çok dizi-film platformunda, Digitürk gibi ücretli kanallarda, hatta youtube’da bulmak mümkün.

Game of Thrones gelmiş geçmiş en ünlü dizi dedik; ama aslında hikayesi çok klasik, geçmişte bir zaman diliminde, dünyanın farklı coğrafyalarında hüküm süren ailelerin yani hanedanların taht mücadelesi üzerine kurulu. Dizide, bol efsane, bol mit ve destansı anlatım mevcut. Eh dizinin uyarlandığı Buz ve Ateş’in Şarkısı adlı kitabın yazarı George R. R. Martin’in böyle şeyleri sevdiğini zaten başka işlerinden de biliyoruz.

Hem bütçesi, hem süresi, hem hikayesiyle her bölümü başlıbaşına sinema ayarında olan dizinin 8 sezonunu, bu sütunda ve bir çırpıda özetlemek elbette mümkün değil, ama kısaca hikayenin Stark’ların, Lannister’ların, Baratheon’ların ve Targaryen’lerin çevresinde döndüğünü söyleyebiliriz. Dizinin açılışında, Kuzey’de Stark Hanesi yani Stark hanedanı, duvarın ötesinden gelecek tehlikelere karşı kış mevsimine bekçilik ederken, daha güneydeki Yedi Krallık başkentinde Baratheon hanesinden Robert oturmaktadır.

Ama tıpkı ağzından ateş saçan ejderhaları ve gümüş rengi saçlarıyla ünlü Targaryenlerin hayatı nasıl trajik şekilde sona ermiş ve Daenrys dışında soyları kuruma noktasına gelmişse, aynı kaderden ne Baratheon’lar ne de Baratheonlar’ın ardından tahtı yarı zorbalıkla ele geçiren Lannister’lar kurtulamayacaktır. Zaten dizinin sonunda da , insanları hırstan deliye döndüren Demir Taht; Deanerys’in ejderhası Drogon tarafından sahibesi öldükten sonra eritilerek yok edilecektir.

Ejderhaları ve başlarında Gece Kralı’nın olduğu buz mavisi gözlü AK Yürüyenler adlı ölü ordusunu saymazsak, Taht Oyunları’nın ortalama bir fantastik-epik diziden, neredeyse farkı yoktu. Peki nasıl oldu da, ı fenomen haline geldi? Bana kalırsa bunun nedeni, dizi ekibinin daha ilk sezonda bütün ana karakterleri patır patır öldürerek seyirciye yaşattığı büyük şok ve hayal kırıklığında yatıyor. Öldükten sonra bile geride kalan karakterlere ilham kaynağı olacak denli yiğit, dürüst, onurlu bir başvezir olan Eddard Stark’ın boynunu, ergenlik yaşında başına taktığı krallık tacını taşıyamayarak bir zorbaya dönüşen Joffrey’in vurdurması, seyircinin algılarını bozmak anlamına geliyordu zira.

Sadece bu da değil, hem Joffrey’den babasının intikamını alacağına, hem de Kuzey’in kralı olacağına kesin gözüyle bakılan, Eddard’ın yakışıklı, iyi kalpli, dürüst oğlu Robb, annesi lady Catelyn’le birlikte öylesine korkakça bir pusuyla canından oldu ki, “bu kadarı da yapılmazdı artık”. Bana kalırsa seyirciyi bu diziye bağlayan sebeplerden ilki öngörülemezlikse, ikincisi de dizide harcanamayacak hiçbir karakterin olmamasıydı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Keşke bir ömrü daha adasam bu yola” 04 Eylül 2019 | 275 Okunma “Başörtüsünü kitlelere yaymak için Rabbim’e dua ettim” 30 Ağustos 2019 | 2.595 Okunma Emine Bulut cinayetinin gösterdiği 28 Ağustos 2019 | 2.268 Okunma Yanan ormanlarımız 23 Ağustos 2019 | 161 Okunma Gençlerin göçü 16 Ağustos 2019 | 461 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar