Rusya

Birinci Petro yani Deli Petro'nun vasiyetnamesinin ilk maddesi; “Rusya, Avrupa'da cereyan eden bütün işlere, ihtilaflara, çekişmelere fırsat düştükçe karışmalı ve el koymalıdır” cümlesiyle...

Birinci Petro yani Deli Petro'nun vasiyetnamesinin ilk maddesi; “Rusya, Avrupa'da cereyan eden bütün işlere, ihtilaflara, çekişmelere fırsat düştükçe karışmalı ve el koymalıdır” cümlesiyle başlar.

Petro'nun Vasiyetnamesi'nin ilerleyen satırlarında Çar, Ruslar'ın kuzeyde Baltık Denizi'nin ve Güney'de Karadeniz'in sahillerine günden güne yayılması gerektiği tavsiyesinde bulunur… Aslı Topkapı Sarayı'nda bulunan o Vasiyetname'ye göz gezdirildiğinde; tarihteki Osmanlı-Rus Savaşları'nın tamamının “Rusya'nın sıcak denizlere inme politikası”yla açıklanmasının şaşırtıcı olmadığı görülür.

Zira o Vasiyetname; Deli Petro'nun bütün bütün Osmanlı coğrafyasına göz koyduğu, Karadeniz'i iç deniz yapabilmek ve Ortodoks toplumları bir arada tutabilmek için ciddi mücadeleler verdiği gerçeklerini; konu hakkında bir şey bilmeyenlere bile belletebilecek kadar açık niyetler içerir.

Geçmiş böyle. Peki, bugün farklı mı? Bence değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Keşke bir ömrü daha adasam bu yola” 04 Eylül 2019 | 278 Okunma “Başörtüsünü kitlelere yaymak için Rabbim’e dua ettim” 30 Ağustos 2019 | 2.596 Okunma Emine Bulut cinayetinin gösterdiği 28 Ağustos 2019 | 2.270 Okunma Yanan ormanlarımız 23 Ağustos 2019 | 161 Okunma Gençlerin göçü 16 Ağustos 2019 | 463 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar