Kötülük

Ramazan ayındayız, ne içinde bulunduğumuz huzur iklimini bozacak bir olumsuz gelişmeye ihtiyacımız var, ne de daha fazla kötü habere. Oysa her bir gün, kan donduracak türden haberler, ekranlardan, sayfalardan, telefonlardan akmaya devam ediyor...

Daha önceki gün anne ve babasını siyanürlü sıvı içirerek öldüren, kardeşlerini de öldürmeye teşebbüs eden 21 yaşındaki üniversite öğrencisinin vahşet haberiyle sarsıldı tüm Türkiye. Sözgelimi 2019 yılının bir Ramazan Mayıs’ında, sosyal medyada hayvanlara baltayla saldıran insan görünümlü yaratıklar aramızda yaşayabiliyor hala. Küçücük bebeklerin kaybolma haberleri de hiç eksik olmuyor ekrandan.

Bunlar toplumsal değer kaybı nedeniyle ortaya çıkan bozulma/düzensizleşme/çürüme göstergeleri. Kimisi buna “anomi” der, kimisi durumu “dünyanın büyüsünün bozulması” ve “demir kafes” sözleriyle açıklar, bir başkası için mevcut hali anlatan kavram “yabancılaşma”dır; bir diğeri toplumun içinde bulunduğu hali mahremiyet yitimine bağlar, öteki bireyselleşme ve belirsizliğin insanları bu duruma sürüklediğini savlar. Sonuçta toplumsal dönüşümler, kavramsal açıklamalarla da, sosyolojik tespitlerle anlaşılıyor.

Bir de nefret potansiyelini büyütmede, kötülük performansını çeşitlendirmede ideolojisinden ivme alanlar, yenilmiş grup psikolojisiyle ne yapacağını şaşıranlar var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Keşke bir ömrü daha adasam bu yola” 04 Eylül 2019 | 278 Okunma “Başörtüsünü kitlelere yaymak için Rabbim’e dua ettim” 30 Ağustos 2019 | 2.596 Okunma Emine Bulut cinayetinin gösterdiği 28 Ağustos 2019 | 2.270 Okunma Yanan ormanlarımız 23 Ağustos 2019 | 161 Okunma Gençlerin göçü 16 Ağustos 2019 | 463 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar