G20 ve o fotoğraf

Çin'in Hangzhou kentinde gerçekleştirilen G20 Zirvesi'nin detaylarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dönüş yolunda gazetecilere yaptığı değerlendirmeleri, Yeni Şafak'ta okudunuz. Ama bendeniz de, izleme...

Çin'in Hangzhou kentinde gerçekleştirilen G20 Zirvesi'nin detaylarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dönüş yolunda gazetecilere yaptığı değerlendirmeleri, Yeni Şafak'ta okudunuz. Ama bendeniz de, izleme imkanı bulduğum onbirinci G20'den Türkiye adına elimizde kalanları kendi bakış açımdan özetlemek isterim.
Türkiye, tıpkı geçen yılki Antalya Zirvesi'nde olduğu gibi, Çin'de yapılan G20'de de, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeleri gözettiği bir kalkınma anlayışının altını çizdi. Aslında çizmekle kalmadı, kapsayıcılık konusu G-20 gündeminin yönünü belirledi. Ki şahsen, yapılan anlaşmalar ve imzalanan mutabakatlar kadar Türkiye'nin iki yıldır sürdürdüğü bu tavrın da çok önemli olduğunu düşünmekteyim.
Anlaşmalar ve mutabakatlar demişken… Bu açıdan da Türkiye için verimli bir Zirve'ydi doğrusu. Çin'in başlattığı İpek Yolu'nun canlandırılması projesinin, yani Pekin'i Londra'ya bağlayacak çalışmanın Türkiye ayağına, Edirne-Kars hızlı tren hattının yapımına Çin talip; ilgili bakanların görüşmelerinde sürecin hızlandırılacağı karara bağlandı. ABD-Çin konsorsiyumunun talip olduğu Türkiye'nin üçüncü nükleer santrali için ise saha seçimi ve fizibilite çalışmalarının hızlandırılacağı kararı çıktı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dönüş yolunda verdiği bilgilerden biri de, Türkiye'nin zirvede küresel ticarette büyümenin güçlendirilmesi hususunun üzerinde durduğu, G20 üyesi pek çok ülke henüz artıya bile geçmemişken, Türkiye'nin ilk yılın çeyreğinde 4,8 büyümeyi yakaladığıydı. G20'den aldığımız haberler gösteriyor ki, bu veriler önümüzdeki aylar ya da yıllarda daha da büyüyecek.
Ama elbette zirvenin en çok konuşulanları ekonomi değildi. G20'nin ilk günü Çin tarafının Obama'nın uçağının ön

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Keşke bir ömrü daha adasam bu yola” 04 Eylül 2019 | 275 Okunma “Başörtüsünü kitlelere yaymak için Rabbim’e dua ettim” 30 Ağustos 2019 | 2.595 Okunma Emine Bulut cinayetinin gösterdiği 28 Ağustos 2019 | 2.268 Okunma Yanan ormanlarımız 23 Ağustos 2019 | 161 Okunma Gençlerin göçü 16 Ağustos 2019 | 461 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar