Ekonomik büyüme ve eşitsizlik

İktisat teorisinde, serbest piyasa ekonomisinin kendi içindeki dinamiğini anlatmak için sık sık kullanılan bir deyiş vardır: “Gizli El”. Bu mantığa göre bireyler kendi faydaları için, üreticiler de...

İktisat teorisinde, serbest piyasa ekonomisinin kendi içindeki dinamiğini anlatmak için sık sık kullanılan bir deyiş vardır: “Gizli El”. Bu mantığa göre bireyler kendi faydaları için, üreticiler de kâr peşinde koştukları takdirde, ekonomide devlet müdahalesine gerek kalmaz. Ekonomiyi dışarıdan bir müdahaleye gerek kalmayacak şekilde düzene sokan bu sistemin adı da görünmez eldir, Adam Smith’in ortaya attığı bu laf, liberallerin öteden bu yana kuralıdır, mottosudur, -teşbihte hata olmaz- hadis-i şerifidir. Ama ilginçtir, aynı Adam Smith’e göre “Büyük servet olan yerde, büyük eşitsizlik vardır. Bir kişinin çok zengin olabilmesi için en az 500 fakir gerekir.”

Doğrusu bu, Adam Smith’in hergün duyduğumuz sözlerinden, mottolaşmış deyişlerinden birisi değil, insan iki yaklaşımın aynı filozofa ait olduğuna bile emin olamıyor. Yine de bunda şaşıracak bir durum yok, zira buna eşitsizlik teorisi deniyor ve tıpkı “görünmez el” deyişi gibi liberallerin inandığı ve desteklediği bir yaşam biçimini tasvir ediyor.

Bunda bir sorun yok, sorun bugünlerde elimde olan “Azınlığın Zenginliği Hepimizin Çıkarına mıdır?” isimli kitapta söylendiği gibi bu durumun geniş kitleler tarafından içselleştirilmiş olmasında: “Zengin ülkelerdeki sosyal eşitsizlik, eşitsizlik doktrinlerine olan inancın sürmesi sayesinde hayatta kalır. Ve yaşadığımız toplumun ideolojisinin büyük bölümünde yanlışlıklar olabileceğini fark etmek insanları hayrete düşürebilir”.

Peki, sosyal eşitsizliği büyüten inanışlar nelerdir? Birincisi; tüm sorunların üstesinden gelebilmenin tek yolunun ekonomik büyüme olarak görülmesi. İkincisi, sürekli artan tüketimin insanoğlunun mutluluk arayışını tatmin edecek tek yol olarak görülmesi. Üçüncüsü, İnsanların eşit olmamasının doğal ve normal bir durum sayılması, zenginliğin yüceltilip, yoksulluğun ayıplanması gereken bir kusur olarak görülmesi. Ve dördüncüsü ise, rekabetin hem sosyal adaletin, hem de sosyal düzenin koşulu olarak görülmesi…

Bunların tamamıyla ilgili yorum yapmaya bu köşenin sınırları yetmez,  ancak, en “bariz” inanış olarak ekonomik büyümenin tüm sorunları çözeceğiyle ilgili “Batılı” mit hakkında birkaç şey söylenebilir sanırım. Zira ekonomik büyümenin, kalkınmanın, refahın ve insan mutluluğunun teminatı olduğu yönünde zımni bir kabulümüz var, hepimizin var.

Oysa elimizde, ekonomik büyümenin tüm sorunlarımızı çözdüğüyle ilgili bir veri yok, aslında bu efsane modern ekonomi teorisinin bir kabulü. Zira, ekonomik büyümenin sınırı olmak zorundadır, çünkü varlık artışı sınırsız değildir. Anlayacağınız, büyümenin sona ermesi ve ekonominin durağanlaşması mukadderdir, yani kaçınılmaz olandır. Yine de modern ekonomi teorisyenleri, büyümenin bir noktada durağan hale gelmesini önlemek için de bir takım çözüm yolları bulmuştur ama… 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Keşke bir ömrü daha adasam bu yola” 04 Eylül 2019 | 278 Okunma “Başörtüsünü kitlelere yaymak için Rabbim’e dua ettim” 30 Ağustos 2019 | 2.596 Okunma Emine Bulut cinayetinin gösterdiği 28 Ağustos 2019 | 2.270 Okunma Yanan ormanlarımız 23 Ağustos 2019 | 161 Okunma Gençlerin göçü 16 Ağustos 2019 | 463 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar