Coca Cola’nın Ramazan reklamı

Coca Cola’nın Memleket Apartmanı temalı Ramazan reklamını izlediniz mi? Reklam, aynı apartmanda oturan, çeşitli dünya görüşlerine mensup ailelerin, evin çatısına kurdukları masada, potlack (katılan...

Coca Cola’nın Memleket Apartmanı temalı Ramazan reklamını izlediniz mi? Reklam, aynı apartmanda oturan, çeşitli dünya görüşlerine mensup ailelerin, evin çatısına kurdukları masada, potlack (katılan herkesin bir şeyler getirdiği) yiyeceklerle iftar açmalarını anlatıyor. Masanın başrolünde elbette Coca Cola var. Reklam müziği olarak seçilen Ajda Pekkan’ın o eski şarkısı Hoşgör Sen’den uyarlanan sözler de Ramazan ayının anlam ve önemine vurgu yapmasıyla verilmek istenen mesajı sağlamlıyor:

“Farklılıklar olsa da takılma hiç bunlara; Bizi biz yapan bunlardır unutma; Kap şurdan bir Coca Cola bir de pide yanında; Ramazan’da buluşalım sofrada; Hoşgör sen koy iki tabak daha, En güzel yemekleri hazırla, Sen çağır o seni çağırmazsa, hep beraber sofraya…” Şarkının ardından giren dışsesin konsepte yaptığı ekleme ise şu şekilde: “Bizler komşuyuz, dostuz, arkadaşız, hep beraberiz. Tüm farklılıklarımızla ve ortak noktalarımızla bu Ramazan’da da haydi hep beraber sofraya”.

“Ramazan ayı bu, elbette barış, kardeşlik, paylaşma mesajları vurgulanacak, başka ne bekliyorduk ki” diyenleri, dolayısıyla reklamda eleştirilecek bir durum olmadığını söyleyenleri duyar gibiyim. Doğrudur, sadece Coca Cola reklamında değil, her Ramazan’da reklamlara bir hoşgörü, bir iyilik, güzellik gelir; sofrada toplanan aile üyeleri üzerinden olumlu mesajlar verilir. Ama Coca Cola’nın bu yılki reklamında öne çıkartılan başörtülü ve renkli saçlı kadın üzerinden verilen farklılıkları zenginlik sayma tavrı özellikle ele alınmayı hak ediyor.

Fakat reklama gelmeden önce, bazı yorumlarda okuduğum, hatta bazı kişilerden duyduğum, “AK Parti ve Erdoğan ülkeyi o kadar gerdi ki, reklamlarda bile örtülü kadınla açığın yan yana gelebileceğini, aynı masada yemek yiyebileceğini ispatlama ihtiyacı duyuluyor, oysa onlar her zaman zaten yan yanaydı, hep komşuydu” şeklindeki görüşe ise hem ekleme, hem de düzeltme gerekiyor. Evet, farklı dünya görüşüne ya da giyim tarzına sahip insanlar öteden bu yana, toplum içinde, gündelik yaşamda, hayatın fragmanlarında hep yüzyüze ve yan yanaydılar. Türkiye bu tür bir soruna ihtimal olarak bile yüz vermeyen ve vermeyecek yüce gönüllü insanlar ülkesi.

Öte yandan bundan 20 yıl önce, sözgelimi 1998 yılında başörtülü bir kadını bir özne olarak reklamın başrolünde oynatacak bir firma -Coca Cola dahil- piyasada kabul edelim ki, bulunamazdı. Zira başörtülü kadın hayatın içinde belki vardı, ama daha iki onyıl önce kamusal alanda yoktu; sinema perdesinde, TV ekranında, alternatif yayınları saymazsak basın yayın seköründe, akademide, çok sayıda özel iş alanının en azından görünür yerlerinde yoktu. Bunları tekrarlamak, eski zamanları hatırlatmak yorucu olabiliyor ama o denli ağır haksızlıklarla karşılaşıyorsunuz ki bazen söylemek farzı kifaye gibi oluyor, şart.

Dolayısıyla Coca Cola reklamında başörtülü bir kadının yeralmasını bile iktidarın ülkeyi germesine ve kutuplaştırmasına bağlayanlar meseleye ya doğru bir bakış açısıyla bakamıyorlar, ya da hayal güçleri çok geniş, öyle ki gerçeklik sınırının dışında. Zira, buna ülkeyi germek denmez, olsa olsa her dünya görüşü ve inanca sahip vatandaşı kamusal alanda eşitlemek denir ki, bu durum da bu insanların reklamlar dâhil her alanda birlikte varolabilmesi için atmosfer sağlamak anlamına gelir. Ülkede, basın/reklam sektörünü, eşitliğe, hoşgörüye ve çoğulculuğa yer açmaya mecbur bırakan bir atmosfer varsa, bundan dolayı neden hükümet kabahatli olsun ki? Kaldı ki, ülkede eşitlik atmosferinin olması, kötü bir şey mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Keşke bir ömrü daha adasam bu yola” 04 Eylül 2019 | 278 Okunma “Başörtüsünü kitlelere yaymak için Rabbim’e dua ettim” 30 Ağustos 2019 | 2.596 Okunma Emine Bulut cinayetinin gösterdiği 28 Ağustos 2019 | 2.270 Okunma Yanan ormanlarımız 23 Ağustos 2019 | 161 Okunma Gençlerin göçü 16 Ağustos 2019 | 463 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar