Bir çelişki olarak Twitter sansürü

Bize ne öğretilmişti; internet özgürlüktür. Enformasyon teknolojileri, tek yanlı talimatların, bürokrasinin merkeziyetçi mantığını baltalar. Bu teknolojiler, kapalı toplumlar için demokratikleşme...

Bize ne öğretilmişti; internet özgürlüktür. Enformasyon teknolojileri, tek yanlı talimatların, bürokrasinin merkeziyetçi mantığını baltalar. Bu teknolojiler, kapalı toplumlar için demokratikleşme mecrasıdır. Her türlü kısıtlanmışlığa özgürlük sunar.
Ne düşünmüştük; sosyal ağlar Arap isyanlarının neredeyse ana unsurlarından biriydi, insanlar bu mecralarda örgütlenebildi; bu ağlarda anlam üretildi; twitter, facebook gibi kanallar yoluyla Mısır'da, Tunus'ta, Libya'da yoksulluktan, haksızlıktan ve ümitsizlikten bıkmış insanlar patır patır lider devirebildi.
Hatırlayalım, Mısır'ın o ilk karmaşa günlerinde Mübarek, Twitter, Facebook gibi sosyal ağları ve telefon bağlantılarını kapatmış olmasına rağmen, Google üzerinden özel bir iletişim kanalı açılmıştı. Mübarek rejimi de hem zaten insanların örgütlenmesinin önüne geçilemediği için, hem de rejim internetin kapatılması nedeniyle hergün kaybedilen yüzbinlerce dolar sayesinde bu kez ekonomik açıdan çökme noktasına gelince; iletişim kanallarını yeniden kullanıma açmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Keşke bir ömrü daha adasam bu yola” 04 Eylül 2019 | 278 Okunma “Başörtüsünü kitlelere yaymak için Rabbim’e dua ettim” 30 Ağustos 2019 | 2.596 Okunma Emine Bulut cinayetinin gösterdiği 28 Ağustos 2019 | 2.270 Okunma Yanan ormanlarımız 23 Ağustos 2019 | 161 Okunma Gençlerin göçü 16 Ağustos 2019 | 463 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar