Arakan için 2..

Müslümanlar olarak bir Kurban Bayramı'nı daha idrak ediyoruz, omuzlarımızda yine dünyanın bir yerinde zulme, katliama uğrayan Müslümanların yüküyle. Bu kez Filistin değil, Irak’ta sekteryan uygulamalara maruz kalanlar...

Müslümanlar olarak bir Kurban Bayramı'nı daha idrak ediyoruz, omuzlarımızda yine dünyanın bir yerinde zulme, katliama uğrayan Müslümanların yüküyle. Bu kez Filistin değil, Irak’ta sekteryan uygulamalara maruz kalanlar değil, açlıkla ve terörle boğuşan Afrikalılar da değil; bu kez Myanmar Arakan’da öldürülen Müslümanlar için üzüntülüyüz.

Geçtiğimiz gün yazdığım yazıda Arakan’da bizzat şahit olduklarım üzerinden bir değerlendirme yapmış http://www.yenisafak.com/yazar... ve pasaportları olmayan, vatandaşlık hakları ve kimlikleri bulunmayan, iş kuramayan, bir köyden başka bir köye bile izinsiz gidemeyen, evlilikten, doğum ve ölüme kadar her şey için ama her şey için devlete vergi ödeyen Arakanlı Müslümanların durumunu anlatmaya çalışmıştım.

Hala düşünüyorum; sözünü ettiğimiz ülkenin inancı Budizm; bize iyiliğin, güzelliğin, sakinliğin, dinginliğin, barışın, doğa ve insan sevgisinin temeli filan diye öğretilen Budizm. Ama, medyaya ulaşan fotoğraflarda akıl almaz işkence metodları öğreniyoruz; mesela başı eğik şekilde kalaslara sabitlenerek tüm gövdesi suda bırakılmak gibi. İnsan eğilmiş pozisyonda saatlerce suda kalırsa ne hisseder anlamaya çalışıyoruz. Kimse, o fotoğraflar da, diğerleri de uydurma diye düşünmesin; geçen yazıda söylediğim gibi Arakan’ı gördüm, oradaki Müslümanların yaşadıklarını çevirmenler aracılığı ile dinledim. İnsanlar, korkudan titriyor, köylerinin yakıldığını, bazen Müslümanların canlı canlı yakıldığını söylüyorlardı. Hiçbirine inanmayan, internette dolaşan bir Budist rahibin Müslümanlarla ilgili sözlerine kulak verebilir. Mealen şöyle: “Onlar yılan gibidir, bir taneden zarar olmaz diye düşünmeyin, o bir tane bile zararlı olabilir”. Myanmar devleti Müslümanları teröristlikle suçluyor; ama ölenler hep Müslüman; hem de toplamda 400 bine yakın bir rakamdan sözediliyor. 

Bu insanların dini Budizm. Bize çiçek-böcek dini diye öğretilen Budizm. Batılıların kargaşadan, huzursuzluktan, çatışmadan kaçarak sığındıkları; iç huzurunu, dünyanın anlamını, mutluluğu bulduklarını söylediği Budizm. Bağlılarından biri olan bir kadının cuntaya ve siyasi haksızlıklara karşı çıktığı için Nobel Barış ödülü aldığı bir din.

Kafamızda Budizm’i hiç fundamentalizmle yan yana getirebiliyor muyuz? Cevap hayır, ama onlar sırf dini ve –söylediklerine göre- ırkı farklı olduğu için kendi aralarından insanları yakabiliyorlar. Belli ki Budist rahipler için “Nirvana”nın bizim bildiğimizi zannettiğimizden başka anlamları var. İşkencede Nirvana, insan katlederek aydınlanma.

İnternetten Budizm’in tanımına baktığınızda şöyle şeylerle karşılaşıyorsunuz: “Farklı bakış açılarına göre din veya felsefe olarak tanımlanan Budizm’in hedefi, hayattaki acı, ızdırap ve tatminsizliğin kaynaklarını açıklamak ve bunları gidermenin yollarını göstermektir. Budizm’de öğretilerin ana çatısını meditasyon gibi içe bakış yöntemleri, reenkarnasyon denilen doğum-ölüm döngüsünün tekrarı ve karma denilen neden-sonuç zinciri gibi kavramlar oluşturmaktadır... Budizm’de Dört Yüce Gerçek vardır. 1 – Hayat ıstırap ile doludur, zevk ve sefa bir hayal, aldatıcı bir rüyadır. Doğum, ölüm ihtiyarlık ve hastalık da acı bir ıstıraptır. 2 - Acıların kaynağı isteklerdir, yaşamak arzusudur. 3 - İstek ve arzular bırakılırsa acılar sona erdirilebilir. Buna yaşamak arzusu da dahildir. 4 – Yaşama hevesinin sönmesi ile insan rahata kavuşur. Acıların sona erdirilmesinin yolu Sekiz Aşamalı Asil Yol’dan geçer. Doğru kavrama, doğru düşünce, doğru söz, doğru eylem, namuslu kazanç, doğru çaba, uyanıklık, ve doğru konsantrasyon”.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Keşke bir ömrü daha adasam bu yola” 04 Eylül 2019 | 275 Okunma “Başörtüsünü kitlelere yaymak için Rabbim’e dua ettim” 30 Ağustos 2019 | 2.595 Okunma Emine Bulut cinayetinin gösterdiği 28 Ağustos 2019 | 2.268 Okunma Yanan ormanlarımız 23 Ağustos 2019 | 161 Okunma Gençlerin göçü 16 Ağustos 2019 | 461 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar