Operasyon; iktidar mücadelesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada Fırat’ın Doğusuna yönelik harekatın birkaç gün içinde başlayacağını söyledi Beştepe’deki Türk Savunma...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada Fırat’ın Doğusuna yönelik harekatın birkaç gün içinde başlayacağını söyledi Beştepe’deki Türk Savunma Sanayi Zirvesi’nde.

Erdoğan, yer yer sitem, yer yer kararlılık içeren konuşmasında, “Suriye’nin kuzeyi, bizim güneyimiz. Terör koridorunu orada inşa etmenin gayreti içindeler. Biz, “bunlar teröristtir” diyoruz, bizim stratejik ortaklarımız, başta Amerika olmak üzere “bunlar terörist değildir” diyor. Bunlar PKK’nın yan kollarıdır, bütün ispatlar ortada. Siz bizimle niye hareket etmiyorsunuz da gidip onlarla hareket ediyorsunuz” dedi.

Bu konu, uzun zamandır aynı durumda. YPG’nin PKK’nın Suriye kolu ve bir terör örgütü olduğunu kabul etme konusunda ABD ve Türkiye arasında sürgit bir anlaşmazlık var. Aslında inceden Rusya ile de var. Ama ne Türkiye’nin ne de Rusya’nın bunu ifade etmeye, şu konjonktürde gönlü yok. Zaten Rusya da, Esed yönetimine destek olmakla, İran’la hareket etmekle, Suriye’de yaşanan pek çok zalimliğin hamisi olmakla birlikte; Türkiye’nin bölgedeki operasyonlarına güçlü şekilde itiraz etmiyor.

Yani, Rusya aynı anda iki tarafı idare ediyor. Ama ABD ile derin anlaşmazlık sürüyor. Erdoğan’ın açıklamasının üstünden daha saatler geçmeden Pentagon’dan ses geldi bile.

Onsekizinci yüzyıldan itibaren devletler “meşru şiddet kullanımına sahip tek yapı” olarak tanımlanır. Türkiye’nin kullandığı şiddet de bu tanıma göre meşru, ama yine de YPG’ye yapacağı operasyon büyük bir tepkiyle karşılanıyor. Çünkü ABD’nin bu konudaki meşruiyet tanımı farklı. Türkiye’nin YPG’ye baskı uygulama hakkını her defasında engellemeye çalışıyor; ama bizim durumumuzda hangi ülke olursa olsun, sınırlarını aynı şekilde korumaya çalışacağından, oprerasyonlara açıkça karşı da çıkamıyor.

Aslında en başında “YPG”nin bir terör örgütü olarak tanımlanmasını sağlamak bile bir iktidar mücadelesiydi. Çünkü zaten iktidar mücadeleleri “tanımlamalar” üzerinden yürür. Operasyon yapmak ya da yapamamak da işin bir diğer boyutudur. Türkiye YPG’yi bir terör örgütü olarak tanımlatamadı ABD’ye, mücadesini bu kez operasyon yoluyla veriyor. Vermek de zorunda, başka türlüsü bölgede havlu atmak anlamına gelirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Keşke bir ömrü daha adasam bu yola” 04 Eylül 2019 | 275 Okunma “Başörtüsünü kitlelere yaymak için Rabbim’e dua ettim” 30 Ağustos 2019 | 2.595 Okunma Emine Bulut cinayetinin gösterdiği 28 Ağustos 2019 | 2.268 Okunma Yanan ormanlarımız 23 Ağustos 2019 | 161 Okunma Gençlerin göçü 16 Ağustos 2019 | 461 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar