Arjantin ve Senegal notları

Cuma günkü https://www.yenisafak.com/yaza... yazımda da kısaca değindiğim gibi, geçtiğimiz haftayı Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın Arjantin seyahati nedeniyle yurtdışında geçirdik. Gezi ilk...

Cuma günkü https://www.yenisafak.com/yaza... yazımda da kısaca değindiğim gibi, geçtiğimiz haftayı Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın Arjantin seyahati nedeniyle yurtdışında geçirdik. Gezi ilk etapta Buenos Aires olarak planlanmıştı, ancak katılınacak oturumlar ve yapılacak görüşmeler bir gün erken sona erince; Meclis Başkanı Yıldırım için Senegal Dakar’da da bir günlük resmi program için yer açılmış oldu. Yıldırım, bu bir günü de, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall ile görüşme, Senegal Meclis Başkanı Mustafa Niass ve vekillerle görüşme, basın toplantısı yapma; Senegal Meclis Başkanı’nın verdiği resmi yemeğe heyetteki vekiller ve gazetecilerle birlikte katılma ve Türk şirketlerin şantiyelerini ziyaret etmenin de içinde bulunduğu oldukça yoğun bir program setiyle doldurdu.

Gezide, Meclis Başkanı Yıldırım’ın ilk durağı, G20 parlamento başkanları toplantısı nedeniyle Arjantin’in başkenti Buenos Aires’ti. Burada “Kadınlar için Kalkınma Çalışmaları’nın Yapılması” forumunda 4 kadın konuşmacıyla birlikte yer alan Yıldırım, Türkiye’nin daha 1933 yılında kadınların işgücüne katılımını tanıyan ülke olduğunu söyleyerek, fırsat eşitliği konusunda Türkiye’nin önümüzdeki 5 yıllık planlarından söz etti.

Öteden bu yana, sayın Binali Yıldırım’ın bakanlığı ve ardından başbakanlığı döneminde işleri hep çok pratik yürüttüğüne, aldığı her işi sonuna dek hızlı bir biçimde götürdüğüne yönelik duyumlar alırdık. Aslında duyum da değil bunlar, Yıldırım’ın hele de bakanlığı döneminde çok kısa sürelerde bitirip teslim ettiği projeler zaten ortada. Gezi esnasında gördük ki, Yıldırım’ın hızı sadece iş yapma biçiminden kaynaklanıyor değilmiş, bizzat kendisi de hızlıymış. Gezi programında yer alan çarşı Pazar ziyaretleri, Boca Stadyumu ziyareti ve benzeri turistik rotalarda Yıldırım’ı yakalayabilmek bazen mümkün olmadı. Öyle ki, heyette Yıldırım’ın hızına yetişebilmek için koşar adımla gidenlerin yanı sıra, yer yer biz gazeteciler gibi konvoydan kopanlar oldu, diyeyim gerisini siz anlayın.

Buones Aires’teki görüşmeler ikinci günün sonunda bitince, yakıt ikmali nedeniyle zaten rotamız üzerinde bulunan Senegal/Dakar için resmi program hazırlandı. Cuma günü sabah saatlerinde indiğimiz Dakar’da, Yıldırım önce Türk şirketleri tarafından yapılan Dakar Arena Spor Salonu ve Abdou Diouf Kongre Merkezi’ni ziyaret etti. Ardından Meclis’e geçildi. Senegal Meclis’inde düzenlenen tanışma toplantısında ise karşımızda oturan kadın Senegalli vekillerden Meclis’te kadın erkek oranının yüzde 50 olduğunu öğrenmek doğrusu ilginç oldu. Doğrusu bu rakamı beklemiyordum.

İlk kez bundan 5 yıl önce ziyaret ettiğim Dakar’ı oldukça farklı bulduğumu söyleyebilirim. Şehrin çehresi bir parça değişmiş, 5 yıl önce suratıma tokat gibi çarpılan derin yoksulluk, yine vardı belki; ama belli ki şehir de adım adım kalkınıyordu. Havaalanına giden yolda çoğunlukla Türk şirketlerin yaptığı lüks otel, kamu binası, kongre merkezi gibi mekanların yanı sıra, şehir merkezinde de görece bir kıpırdanma var gibi... Ama Dakar hala çok harap, hala kırık dökük gözüküyor. Elbette zaten kimse şehrin birkaç yıl içinde modern bir metropole dönüşmesini beklemiyor, ama umudumuz yoksulluğun, geri kalmışlığın bu insanlar için kader olmaktan çıkması…

Türk şirketleri yurtdışında hele de Afrika ülkelerinde, sömürüye değil karşılıklı çıkarlara dayalı, kazan-kazan denklemiyle işleyen çalışmalar yapmaya başladı. Bundan hem Türk şirketi kazanıyor, hem de yatırım yapılan ülke kazanıyor. Senegal örneğinde görüldüğü gibi… Ancak işadamlarının teşvik edilmesi ve sadece belirli birkaç işadamının değil, hemen hepsinin bu konuda desteklenmesi gerekiyor ki, Türkiye de zaten bunu yapıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Keşke bir ömrü daha adasam bu yola” 04 Eylül 2019 | 275 Okunma “Başörtüsünü kitlelere yaymak için Rabbim’e dua ettim” 30 Ağustos 2019 | 2.595 Okunma Emine Bulut cinayetinin gösterdiği 28 Ağustos 2019 | 2.268 Okunma Yanan ormanlarımız 23 Ağustos 2019 | 161 Okunma Gençlerin göçü 16 Ağustos 2019 | 461 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar