Bişkek’ten İdlib’e

Geçtiğimiz haftasonunun gündemi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırgızistan temaslarıydı. Gezinin öne çıkan iki başlığından biri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerli parayla ticaret...

Geçtiğimiz haftasonunun gündemi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırgızistan temaslarıydı. Gezinin öne çıkan iki başlığından biri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerli parayla ticaret yapılması yönündeki görüşlerini Kırgız mevkidaşıyla paylaşması, bir diğeri ise Kırgızistan’daki yaygın FETÖ yapılanması tehlikesiydi.

Dolarla ticaret konusu önemli, zira BRICS Zirvesi için gittiği Güney Afrika’da yerli parayla ticaret önerisini gündeme getiren Erdoğan’ın Kırgızistan’da aynı görüşü tekrarlaması, Türkiye’nin ekonomik olarak kıskaca alınmasıyla ilgili bundan sonra izleyeceği rotayı da gösteriyordu. Kırgızistan’da 6. Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılan Erdoğan, “Uluslararası ticaretin dolara olan bağımlılığı, artık karşımıza bir engel olarak çıkmaya başladı. Kendi para birimimizle ticaret yapmaya yoğunlaşmayı öneriyoruz” dedi. Görünen o ki, mücadele sürdürülecek. Bunun Türkiye’ye etkilerini, sokaktaki vatandaşa yansımalarını se önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Öte yandan FETÖ’nün Orta Asya Cumhuriyetleri içinde en yoğun yapılandığı yer Kırgızistan. Cumhurbaşkanı bugün Yeni Şafak’ta okuyacağınız röportajında konunun önemine şu sözlerle değindi:

“Burada en temel sorun FETÖ meselesi. Maalesef Kırgızistan’da bu terör örgütünün çok ciddi bir alt yapısı var. Buradaki yerleşme süreci eski. Orada başta ordu ve yargı olmak üzere, devlete sızmış durumda. Gerçekten siyasileri de ciddi manada ürküten bir havaları var. Kırgızistan’daki FETÖ yapılanmasına karşı harekete geçilmesi gerektiğini söyledik. Bunu Sayın Başkanla görüştük. Bu konudaki beklentilerimiz ilettik. Somut adımlar atılmasını beklediğimizi de söyledim. FETÖ, sadece Türkiye için değil, bulunduğu bütün ülkeler için tehlike arz ediyor. Biz bu örgütün eğitim kılıfı altındaki faaliyetleriyle mücadele için Maarif Vakfı’nı kurduk. O ülkelerde FETÖ’yle mücadele açısından, örgüte ait okulların ve yurtların kapatılması, oralardaki milli eğitim bakanlıkları ile Maarif Vakfı’mızın ortak çalışmaya girmeleri son derece önemli...”

Ancak Kırgızistan, bünyesindeki FETÖ okullarını Maarif Vakfı’na devretmeyi reddediyor, onun yerine okullardaki FETÖcüleri uzaklaştırıyor ve okulları kendi devlet öğretmenlerine teslim ediyor. Ülkede çok ciddi bir FETÖ sermayesi var, 10 binden çok öğrenci ve 15 Temmuz’dan sonra kaçanlarla birlikte binlerce de FETÖcü var.

Öyle ki, Kırgızistan devlet yöneticilerini güvenlik noktasında endişeye sürükleyecek bir durum sözkonusu. Zaten işin ciddiyeti de defalarca kendilerine bildirilmiş durumda. Erdoğan’ın ziyaretinden sonra FETÖcülerin tasfiyesinin başlayacağı umuluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Keşke bir ömrü daha adasam bu yola” 04 Eylül 2019 | 275 Okunma “Başörtüsünü kitlelere yaymak için Rabbim’e dua ettim” 30 Ağustos 2019 | 2.595 Okunma Emine Bulut cinayetinin gösterdiği 28 Ağustos 2019 | 2.268 Okunma Yanan ormanlarımız 23 Ağustos 2019 | 161 Okunma Gençlerin göçü 16 Ağustos 2019 | 461 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar