15 Temmuz kontrollü darbe miydi?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu önceki gün “15 Temmuz kontrollü darbe girişimidir” dedi. Bunun sehven söylenmiş bir cümle olduğunu düşünmüyorum. Zira 15 Temmuz gecesinden itibaren, birileri tarafından...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu önceki gün “15 Temmuz kontrollü darbe girişimidir” dedi. Bunun sehven söylenmiş bir cümle olduğunu düşünmüyorum. Zira 15 Temmuz gecesinden itibaren, birileri tarafından darbenin püskürtülmesiyle ilgili soru işareti oluşturacak, geniş kesimlerde istifhamlara neden olacak söylemler ve mitler üretiliyor. Kılıçdaroğlu'nunki de bu dizgenin sadece son halkası.
Bu kesim ilk olarak, darbe gecesi ATM önlerinde, market kuyruklarında görüldü. Paralarını çekip, evlerine erzak yığıp kendilerini sağlama alma peşindeydiler. Gün ağarıp her şey ortaya çıktığında, halkın darbeyi püskürttüğü anlaşıldığında, tanklar tarafından ikiye biçilmiş insanlar hakkında tek bir yorum yapmadılar, ama “köprüde askerlerin kafasını kesip denize atmışlar” şeklinde şayialar çıkardılar ya da çıkarılmış şayiaların peşine düştüler. Öyle ki, ciddi ciddi buna inanıp bana soran insanlarla karşılaştım.
Bir dedektif titizliğiyle söylentilerin peşine düşüyor ama ülkenin dört tarafında üzerlerine otomatik silahlarla ateş açılmış, kolu, bacağı, kafası parçalanmış sivil vatandaşların somut, gözle görülür durumları hakkında hiç merak duymadıkları gibi, tek bir yorum da yapmıyorlardı. Darbeye karşı canını ortaya koyanlarınkiyle değil, silahsız halka bomba yağdıranların sağlığıyla ilgileniyorlardı.
Ardından aynı kesime mensup insanlar, bir dizi tesadüf ve kıl payı oluşlar sonrasında Erdoğan'ın doğru zamanda ekrana çıkabilmesi ve halkı sokağa davet edebilmesi; halkın da bu çağrıya anında icabet etmesi nedeniyle engellenebilen darbenin “Erdoğan'a yaradığı” gerekçesine sarıldı. Darbe, Türkiye'de Erdoğan'la ortaya çıkmış bir sorun değildi oysa. Bu ülkenin bir darbeler tarihi vardı ve püskürtülen 15 Temmuz darbesi birine yaradıysa o Erdoğan'dan çok, onyıllar boyunca vesayet unsurları karşısında boyun eğmek zorunda kalmış vatandaştı aslında. Darbeyi savuşturmakla sadece vatanı korumadı insanlar, özgüvenlerini de geri kazandılar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Keşke bir ömrü daha adasam bu yola” 04 Eylül 2019 | 278 Okunma “Başörtüsünü kitlelere yaymak için Rabbim’e dua ettim” 30 Ağustos 2019 | 2.596 Okunma Emine Bulut cinayetinin gösterdiği 28 Ağustos 2019 | 2.270 Okunma Yanan ormanlarımız 23 Ağustos 2019 | 161 Okunma Gençlerin göçü 16 Ağustos 2019 | 463 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar