Postkapitalizm

Ceyda Karan, dünkü köşesinde dünyada ve özellikle Batı’da yükselen aşırı sağcı partilerden bahsetmiş. Uzunca bir süredir dünyanın gündeminde bu konu var. Toplumsal kutuplaşma sadece bize ait bir...

Ceyda Karan, dünkü köşesinde dünyada ve özellikle Batı’da yükselen aşırı sağcı partilerden bahsetmiş. Uzunca bir süredir dünyanın gündeminde bu konu var. Toplumsal kutuplaşma sadece bize ait bir sorun değil. ABD’de şu aralar popüler olan Braindead adlı televizyon dizisinin, Amerikan toplum ve siyasetindeki kutuplaşmayı hicvetmesi boşuna değil. 
Doğu Avrupa ülkeleri çoktan aşırı sağcı bir rotaya girdi. Önümüzdeki bir iki sene içinde gerçekleşecek seçimler sonucunda Avrupa’nın çoğu ülkesinin, benzer partiler tarafından yönetilmesi mümkün. 
Rusya’nın ya da Türkiye’nin durumu da malum. Uzunca bir süredir yeni otoriter rejimler adı verilen ailenin içinde yer alıyoruz. Özetle, özgürlükçü ve çoğulcu demokrasi fikri darbe üzerine darbe almakta. Hele olur da ABD’de kasım ayındaDonald Trump başkan seçilirse, bu gidişatın giderek hızlanacağını söylemek mümkün. 
Neoliberal iktisadi sistem çöktü ve kendi üzerine kapaklanmak üzere. 2008 mali krizi sistemin bütün arızalarını gösterdi. O krizin etkilerinin de bugünkü aşırı sağa savrulmada büyük pay sahibi. Fukuyama’nın “tarihin sonu” tezinden pek bahseden kalmadı. 
Her durumda, gelecek çok parlak değil. 
Robot teknolojileri ve yapay zekâdaki gelişmeler sadece bilimkurgu filmlerini ilgilendirmiyor. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, önümüzdeki on ila yirmi yıl içinde ABD’deki işlerin yaklaşık yarısının makineler tarafından yapılacağını ortaya koyuyor. Gelişen teknolojinin özellikle ulaşım, lojistik, büro hizmetleri ve üretim bandında çok kişiyi işsiz bırakacağı öngörülüyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.136 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.734 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.630 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar