Oyuna gelmek

Rand, ABD’de Pentagon ve CIA ile sıkı ilişkileri olan bir düşünce kuruluşu. 2008’de bu kuruluş, Amerikan ordusunun talebiyle bir rapor hazırladı. Rapor, “uzun savaş”diye tanımlanan...

Rand, ABD’de Pentagon ve CIA ile sıkı ilişkileri olan bir düşünce kuruluşu. 2008’de bu kuruluş, Amerikan ordusunun talebiyle bir rapor hazırladı. Rapor, “uzun savaş”diye tanımlanan ABD’nin “terörle savaşı” hakkındaydı. 
Rapor, çeşitli Selefi örgütlerin birbirlerine düşürülmesini öneriyordu. Özellikle de küresel talepleri olan örgütlerle, bulundukları devletlerdeki rejimleri indirmekle sınırlı amaçları olanları. 
Geçen aylarda Amerikan İstihbaratı’nın 2012 tarihli bir raporun gizliliği, Judicial Watch adında bir kuruluşun başvurusu üzerine yargı kararıyla kaldırıldı. 
Bu istihbarat raporu, IŞİD’in doğuşunun zannedildiği kadar sürpriz olmadığını ortaya koyuyordu. 
Amerikan askeri istihbarat raporu, Suriye’deki başlıca muhalif güçlerin Müslüman Kardeşler, Selefiler ve Irak El Kaide’si olduğunu belirtiyor. Ardından da bu güçlere Batı, Körfez ülkeleri ve Türkiye’nin destek verdiğini açıklıyor. 
IŞİD daha ortada yokken, raporda Suriye’nin doğusundan başlamak üzere bir Selefi devletinin kurulabileceği ve bunun hem Esad rejimiyle mücadele edip hem de Irak ve İran öncülüğündeki Şii yayılmacılığına set çekebileceği yer alıyor. 
Hatırlatalım: Raporda Irak El Kaide’si olarak geçen ve Batı ülkeleri, Körfez ülkeleri ve Türkiye’nin destek verdiği belirtilen örgüt El Kaide’den ayrılarak IŞİD’i oluşturdu. 
İstihbarat raporu, vaziyetin bu şekilde ilerlemesi halinde Irak El Kaide’si yani bugünkü adıyla IŞİD’in Musul’u ele geçirebileceğinden bahsediyor. Yani daha sonra neredeyse tek kurşun atılmadan ele geçirilen Musul’un. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.136 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.734 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.630 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar