Oyun zor değil

Siyasette en önemli değer kimlik olarak yerleşince seçimler anlamsızlaşıyor. Özellikle Ortadoğu’da seçimler üstü örtülü birer nüfus sayımına dönüşüyor. Böylece seçim...

Siyasette en önemli değer kimlik olarak yerleşince seçimler anlamsızlaşıyor. Özellikle Ortadoğu’da seçimler üstü örtülü birer nüfus sayımına dönüşüyor. Böylece seçim sonuçları sadece bir ülkede hangi etnik gruptan ya da hangi mezhepten kaç kişi olduğunu gösterir birer istatistikten ibaret hale geliyor.
Tam teşekküllü Ortadoğulaşma, siyasi tercihlerin oy verenlerin etnik ya da dini kimliklerine sabitlenmesini de getiriyor. Memleketimiz de giderek o yola girmekte. Meclis’te temsil edilebilen dört siyasi parti aynı zamanda dört kimliğin döküldüğü kalıplara benziyor.
İslam kimliğini kullanan AKP ise bunlar arasında oy oranını en çok artırabilen parti olarak beliriyor. Neticede Türkler de Kürtler de Müslüman olduğu için konjonktüre göre iki kimlikten birine göz kırparak onların seçmenlerinden oy devşirebiliyor. Süreç akamete uğrayıp kürsülerde Kürtçe Kuran sallamak sonuç vermeyince şimdilik direksiyon milliyetçilere kırıldı. Görüldü ki milliyetçi cenah, AKP’yi ömür boyu iktidarda tutabilecek bir oy deposu işlevi görme potansiyeline sahip.
Yani kimlikleri kalıba dökmüş bu dört parti arasında anlamlı oy transferi sadece İslamcı-milliyetçi blok için geçerli. 1991 senesinde barajı geçmek için seçim ittifakı yaparak yüzde 17’yi ancak bulan milliyetçi ve İslamcıların bugün toplam oyu yüzde 65’lerde seyrediyor. Tam teşekküllü Ortadoğululaşmada hızlı yol almışız.
Oy geçişlerinin kimlikler içine hapsolması memleketi Ortadoğu’ya hapseder. CHP’nin önüne konmaya çalışılan tuzak da bu. Memleketin yüzde 65’lik kitlesinden hiçbir şekilde oy almamasının sağlanması. Bu sebeple CHP’nin bir Alevi ve beyaz Türk partisi olarak kodlanması ve oy tavanı belli bir yere hapsedilmesi amaçlanıyor.
Partinin oy tavanı belli olduğu sürece bu gelişmenin tek parti devletine dönüşme sürecine zerre zarar vermeyeceği biliniyor.
Alevilik üzerinden iktidar medyasının başlattığı propaganda CHP’yi bir kimlikten ibaret hale getirmek için.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.136 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.733 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.629 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar