Ortadoğulaşmanın panzehiri

ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat partinin başkanlık önseçimi Donald Trump etkisi sebebiyle bütün dünyada büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Trump’ın İslam ve göçmen karşıtı tutumuyla beraber...

ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat partinin başkanlık önseçimi Donald Trump etkisi sebebiyle bütün dünyada büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Trump’ın İslam ve göçmen karşıtı tutumuyla beraber önseçimlere kimlik siyaseti damga vurmuş gibi görünüyor. Ancak bu işin yüzeydeki kısmı. Dün Habertürk’te Soli Özel’in de değindiği gibi, aslında sınıf siyaseti geri dönüyor. Dini ve etnik kimliklerin bu denli ön plana çıktığı bir süreçte bu ilk başta inandırıcı gelmeyebilir. Ancak Amerikalı Müslüman seçmenin davranışı yüzeydeki kimlik siyasetinin aslında sınıf siyasetini perdelediğine işaret ediyor.
Trump, İslamın ABD’ye düşman olduğunu söylüyor, Müslümanların ABD’ye girişini yasaklamaktan bahsediyor. Bu durumda, ABD’li bir Müslümanın Trump’a oy vermeyi hayal dahi etmemesi beklenir. Ancak Amerikan- İslam İlişkileri Konseyi’nin yayımladığı bir anket, vaziyetin pek de öyle olmadığını gösteriyor. Müslüman seçmenler ağırlıklı olarak Demokrat Parti’yi tutuyor. Hillary Clinton ve Bernie Sanders ilk tercihleri. Gelgelelim, Cumhuriyetçi Parti seçmeni Müslümanlar da var ve onların partideki ilk tercihleri Donald Trump. Ankete göre toplam Müslüman seçmenin yüzde 11’i Trump’ı destekliyor. Bu oran mesela Florida’da yüzde 20’lere kadar yaklaşıyor.
Sebebi ise ekonomi. Trump, serbest ticaret anlaşmaları sonucunda işinden olan geniş bir kitlenin hoşuna gidecek şeyler söylüyor. Sistem aleyhtarlığını ırkçılığa yakın ve faşizan bir üslupla ortaya koyuyor. Ancak işçi sınıfının ona yönelmesinin sebebi olarak “serbest ticaret anlaşmalarına” yani mesela ABD’deki fabrikaların kapanıp Meksika’da açılmasına karşı durması gösteriliyor.
Amerikalı Müslümanların sadece yüzde 14’ü için İslamofobi önemli bir konu. Ezici çoğunluk, yüzde 40’a yakın bir oranla en çok ekonomiye önem verdiğini söylüyor. Vox sitesinde yayımlanan bir değerlendirmeye göre Trump seçmeni Müslümanlar, İslam karşıtı söylemin sadece bir “retorikten” ibaret olduğunu düşünüyor.
Demokrat Parti’nin iki adayından Bernie Sanders, Amerikan siyasetinde bir tabu olan “sosyalizm” kavramını kabul ettirmişe benziyor. Özellikle gelecek umudunu kaybetmiş genç seçmenin ilgisiyle hâlâ Clinton’ın peşini bırakmadı. Michigan’da elde ettiği sürpriz galibiyetle hâlâ yarışta olduğunu ispat etti. Michigan’ın en büyük şehri Detroit’in büyük bir sanayi merkezi olduğunun ve otomotiv sektörünün çökmeye yüz tuttuğunun da altını çizelim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.136 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.733 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.629 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar