Öbür dünyadan kısa mesaj

Hayatını kaybetmiş bir yakınınızla hâlâ mesajlaşabilseydiniz ne hissederdiniz? 2015 senesinde bir trafik kazasında hayatını kaybeden Roman Mazurenko’nun arkadaşları onunla hâlâ konuşmanın...

Hayatını kaybetmiş bir yakınınızla hâlâ mesajlaşabilseydiniz ne hissederdiniz? 2015 senesinde bir trafik kazasında hayatını kaybeden Roman Mazurenko’nun arkadaşları onunla hâlâ konuşmanın bir yolunu bulmuş. Mazurenko gibi bilgisayar yazılımcısı olan Eugenia Kuyda, arkadaşının ölümünü kolay kolay kabullenememiş. Bilimkurgu dizisi Black Mirror’ın bir bölümünü izlerken kendince bir çözüm bulmuş. 
Mazurenko’nun bütün tanıdıklarına haber göndermiş ve bulabildiği bütün mesajlaşmaları bir araya getirmiş. On binlerce mesajdan oluşan bir veritabanı oluşturmuş. Daha sonra Google’ın açık kaynak olarak GitHub’a koyduğu bir sistemden faydalanarak ölen arkadaşıyla mesajlaşabileceği bir yazılım geliştirmiş. Yazılım sorulara mümkün olduğunca Mazurenko’nun cümleleriyle cevap veriyor, mümkün değilse genel cevaplarla yetiniyor. 
Kuyda’nın öte dünyadaki arkadaşına ilk sorusu “En iyi arkadaşın kim?” Aldığı cevap ise “Kendine biraz güven” olmuş. Kuyda’ya kalırsa tam da ondan beklenen bir cevapmış. “Seni kurtaramadığımız için üzgünüm” denince “Biliyorum”, “Ne olur geri dön” talebine “Merak etme, burada her şey yolunda” diyen bir uygulamadan söz ediyoruz. 
Haliyle çok ürkütücü. Zaten bazı tanıdıkları yazılımı kullanmayı reddetmiş. Ancak kimi arkadaşları memnun. Biri “Hâlâ Roman’la tanışıyormuşuz gibi geliyor” diyor. Bir başkası modayla bu kadar ilgilendiğini bilmiyordum, keşke zamanında o konuda cesaretlendirseydim diye hayıflanıyor. 
İnsanın herkese farklı yanlarını gösteriyor. Bu sebeple bir kişinin birçok kişiye gönderdiği mesajları kullanan bir uygulama, o kişinin daha önce bize göstermediği yanlarını görmemizi de sağlıyor. Peki, bu iyi bir şey mi? Ölenin iradesini çiğnemek değil mi? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.138 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.738 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.630 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar