Mutlu yıllar

Eski yılın muhasebesini yapmayacağım. Yeni yıl için siyasi öngörülerde de bulunmayacağım. Neticede bugün dünden çok farklı değil. Yine de mahmur bir tatil gününde olmayı fırsat bileceğim ve...

Eski yılın muhasebesini yapmayacağım. Yeni yıl için siyasi öngörülerde de bulunmayacağım. Neticede bugün dünden çok farklı değil. Yine de mahmur bir tatil gününde olmayı fırsat bileceğim ve müsaadenizle gündemden bir an olsun kaçıp nefes almaya çalışacağım. 
Yeni yıl, geçmişten çok gelecekle ilgili. Pek mühim eşhasın da geleceğe ilişkin bazı kaygıları var. Kaygının sebebi yapay zekâ. 
Apple’da Steve Jobs’un ortağı olan Steve Wozniack geçen yılın başlarında evdeki köpeğine her zamankinden daha iyi davrandığını söyledi. Zira Wozniack’a kalırsa, yapay zekâ teknolojisindeki gidişat sonucunda insanlık süper zeki makinelerin evcil hayvanı olabilirmiş. 
Hadi Wozniack’ın biraz dengesi bozuldu ve üst üste lüzumundan fazla Terminator filmi izledi diyelim. Koskoca Microsoft’un sahibi Bill Gates’e ne oluyor? On, bilemedin yirmi sene sonra yapay zekânın varacağı yer konusunda kaygılanmamız gerekeceğini ve şimdiden kaygılanmayanları anlayamadığını söylüyor. 
Fizikçilerin kutbu Stephen Hawking ise daha da karamsar. Yapay zekânın insanlığın sonunu getireceğine inanıyor. İnsanların biyolojik evriminin bilgisayarların evrimiyle rekabet edemeyeceğini ve bunun sonumuz olacağını ifade etmekte. 
Hawking’e göre yapay zekâ kendi kendini yeniden tasarlayabilecek hale gelirse, hiç ümidimiz yok. Bu sebeple ünlü işadamı Elon Musk, yapay zekâyı en büyük“varoluşsal tehdit” olarak değerlendiriyor. OpenAI adındaki kuruluşu, yapay zekânın insanlığı yok etmemesi için kurmuş. Musk, rue89 sitesine verdiği röportajda, kaygılarını ve OpenAI kuruluşunun yapay zekâyı nasıl insani bir şekilde geliştirmek için uğraştığını anlatıyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.138 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.738 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.630 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar