Milleti bölmek

Otoriter rejimlerin en belirgin özelliklerinden birinin toplumu kutuplaştırıp bölmek olduğu malum. Çok defa da belirtildi. Bu sadece ülkemiz için değil bütün bu tür rejimler için geçerli. Milleti bölmek, bir...

Otoriter rejimlerin en belirgin özelliklerinden birinin toplumu kutuplaştırıp bölmek olduğu malum. Çok defa da belirtildi. Bu sadece ülkemiz için değil bütün bu tür rejimler için geçerli.
Milleti bölmek, bir kısmını millete dahil olmamakla hatta millet düşmanlığıyla suçlamak bir otoriter rejim geleneğidir. “Gerçek” milleti sadece kendisinin temsil ettiğini ileri sürerek, kurduğu rejimi desteklemeyenleri düşmanlaştırmak da öyle. Bunun sonucu iktidar yanlılarına ayrı, muhaliflere ayrı bir hukuk rejiminin uygulanması. Önce birinci sınıf vatandaş, ikinci sınıf vatandaş ayrımı yapılır. İkinci sınıf vatandaşların temel hak ve özgürlükleri kısıtlanır. Ardından ikinci sınıf vatandaşlar mücadele edilmesi gereken bir kitle, milli bedene yabancı tedavi ve tasfiye edilmesi gereken bir unsur olarak tanımlanır.
Sayın Erdoğan’ın başkanlık seçiminin “yerli ve milli” olanlarla “ipi başka mahfillerin elindekiler” arasında geçeceğini söylemesi de bu sebeple. Referandumda başkanlık sistemine karşı oy kullananlar çoktan ipi başka mahfillerin elinde, kökü dışarıda, millet dışı ilan edilmiştir. Başkanlık seçiminde Sayın Erdoğan’a oy vermeyenler de aynı muameleye tabi tutulacak.
1930’larda yaşamıyoruz ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra demokrasi uluslararası meşruiyet bakımından hayati bir konumda. Bu sebeple otoriter rejimler, şekli de olsa demokrasi varmış gibi davranmayı tercih ediyor. “Özgürlükçü olmayan demokrasi” diye adlandırılan bu rejimlerin iyi bir örneği de ülkemiz.
Milletin gayri milli ilan edilen kesiminin tamamen düşmanlaştırılıp siyaset dışına itilmesi de bu sebeple önemli. Her parti Bahçeli’ninki gibi iktidara eklemlenemez. Ancak şekli demokrasinin gereklerini yerine getirmek için iktidarla uyumlu, uysal bir muhalefete de ihtiyaç var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.136 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.733 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.629 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar