Hukuk devleti

Yaşananların dünyada örneğinibulmak güç. Bir yandan ortaçağıçağrıştırıyor. Fransa kralının, TapınakŞövalyeleri’ni tasfiyesi akla geliyor.Cemaat itirafçıları...

Yaşananların dünyada örneğinibulmak güç. Bir yandan ortaçağıçağrıştırıyor. Fransa kralının, TapınakŞövalyeleri’ni tasfiyesi akla geliyor.Cemaat itirafçıları, cemaatin mali gücüve geniş örgütlenme ağı. Ganimeti paylaşamamave neticede Fransa Kralı’nın şövalyelerinbaşını ezmesi. Bakalım ortaçağdanbugüne çeşitli çevrelerde devameden Tapınak Şövalyeleri efsaneleri vekomplo teorileri cemaatle ilgili olarak bizdede yerleşecek mi?
Cemaat örgütlenmesi özellikle yurtdışındaneye evrilecek? Yeraltına inecekolan cemaat mensupları daha da radikalleşecekmi yoksa hareketin tövbekâr birkanadı faaliyetlerine devam etme imkânıbulacak mı?
Yaşananlar bir taraftan da İkinci DünyaSavaşı sonrasında Almanya veAvusturya’da yürütülen Nazilerden devletmekanizmasını arındırma faaliyetlerinebenziyor.“Denazification” adı verilenbu sürecin ne kadar başarılı olduğu tartışmalı.
Benzer bir sürece ise Saddam Hüseyindevrildikten sonra Baas’tan arındırmadöneminde rastlamak mümkün. Neticesininbir fiyasko olduğu konusunda genelbir uzlaşma olduğu söylenebilir.
Yaşananlara nereden baktığınızla ilgiliolarak, -ve kendinizi bir hayli zorlarsanızaskeribir cuntadan kurtulmak için girişilmişdemokratik bir geçiş döneminde bulunduğumuzuileri sürebilirsiniz. Başkabir yerden bakarsanız karşınıza autogolpeyani aslen hukuka uygun olarak iktidaragelen bir gücün kendine anayasayaaykırı yetkiler tanıması çıkabilir.
Bu toz duman içinde, olan bitenin neanlama geldiği tartışılacak. Kavramsallaştırmak,çerçeve çizmek, neden sonuçilişkilerini tespit etmek ise belli ki vakitalacak. Hele darbe girişimi hakkındakibilgiler bu denli yetersizken.
Bu sebeple, savrulmamak ya da tozdumanda kaybolmamak için bazı ilkeleriher şartta savunmak gerek. Bunun datemelinde insan haklarına dayalı hukukdevleti var. Hukuk devletinden kaynaklananhukuki güvenlik ilkesi, masumiyetkarinesi, suç ve cezada kanunilik ilkelerininaşınmasına müsaade etmemeli. Hele“savaş hukuku”nda bile yasak olan kolektifcezalandırmaya direnmeli.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.136 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.735 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.630 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar