Her şeyi Erdoğan’a bağlamak

Akp bu seçimde ne vaat edecek? Haziran seçiminden önce başkanlık rejimi vaat etmişti. Cumhurun reisi, Davutoğlu’nun ne kadar yetersiz bir hatip olduğunun ayırdındaydı. Taze siyasetçiyi yalnız bırakmadı....

Akp bu seçimde ne vaat edecek? Haziran seçiminden önce başkanlık rejimi vaat etmişti. Cumhurun reisi, Davutoğlu’nun ne kadar yetersiz bir hatip olduğunun ayırdındaydı. Taze siyasetçiyi yalnız bırakmadı. Açılış, açılış gezerek 400 milletvekili ve kendine başkanlık istedi. 
AKP, başkanlık rejimini seçim beyannamesine koymuştu koymasına ama Davutoğlu başkanlığı biraz yarım ağız savunuyordu. 7 Haziran’ın hemen ertesinde de bu işeErdoğan kadar gönüllü olmadığını itiraf etti: 
“Başkanlık sistemine geçmek istedik ama buna halk yetki vermedi. Şu anda yeni bir tablo var, herkes bu tabloyu var olan sistem içinde yönetmekle zorunludur.” 
Parlamenter sisteme hiçbir zaman karşı olmadığının da altını çizmeyi ihmal etmedi. 
Bu elbette Cumhurbaşkanı’nı memnun edecek bir açıklama değildi. Zaten kendisi de“tablonun var olan sistem içinde yönetilmesini” engelledi. Seçimden sonra ortadan kaybolan ancak Baykal’ın yanında ve Ak Saray dışında bezgin bir poz verebilen Erdoğan bugün tekrar belirleyici. 
Canlı yayında “400 milletvekili” açıklamasından sonra yapılan Hürriyet baskınında“Seçim sonuçları ne olursa olsun seni başkan yaptıracağız” dendi. Son kurultayda da AKP’yi bazı iktidar yanlılarını dahi isyan ettirecek şekilde tastamam kendine bağladı. 
Başkanlık rejiminin gündemden düşer gibi olması Davutoğlu’na “ya aslında parlamenter rejim de çok şey değil yani” demek imkânı sağlamıştı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.136 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.733 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.629 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar