Gözü açık tutalım

Paris, unutamayacağı bir katliam yaşadı. Çok ağır tabloya rağmen ucuz kurtulduğu bile söylenebilir. IŞİD’in en çok ses getirmesini beklediği saldırı engellendi. Fransa-Almanya maçına girmeye...

Paris, unutamayacağı bir katliam yaşadı. Çok ağır tabloya rağmen ucuz kurtulduğu bile söylenebilir. IŞİD’in en çok ses getirmesini beklediği saldırı engellendi. Fransa-Almanya maçına girmeye çalışan canlı bombanın son anda fark edilmesi tahayyül etmekten kaçınacağımız büyük bir felaketi önlemişe benziyor.
Elbette Paris’te hayat eskisi gibi olmayacak. Ancak neticede Paris de, Madrid de, Londra da daha önce büyük saldırılara uğradı ve hayat devam etmenin bir yolunu buldu. İstanbul ve Ankara’da bulduğu gibi. 
IŞİD’in bu saldırıyla hedeflediği çok gizli değil. Dünyayı ikiye bölmek. Farklı kültürleri bir arada yaşayamaz hale getirmek. Avrupa’da mülteci karşıtlığının artması, Müslümanlara karşı tepkinin çoğalması ve yabancı düşmanı aşırı sağın seçim zaferleri kazanması IŞİD’in en çok sevineceği sonuç olacak. 
Aralık başında Fransa’da yerel seçimler var. Anketler zaten aşırı sağcı Front National Partisi’nin güçleneceğini gösteriyordu. Bu katliamın korkmuş seçmeni iyiden iyiye aşırı sağa çekmesi sürpriz olmaz.
IŞİD, Fransa’ya saldırırken herhalde Fransa’nın askeri bir cevap vereceğini de öngörmüştü. Katliamın hemen akabinde, Fransız jetlerinin Rakka’yı vurması da muhtemelen IŞİD için sürpriz değildi. 
Kara harekâtıyla desteklenmeyen bombardımanların IŞİD’i yerinden söküp atamayacağı ortada. Hatta şehir bombardımanlarında sivillerin öldürülmesi, IŞİD hâkimiyetindeki bölgelerde örgüte desteğin artmasına da yol açabilir. 
Kara harekâtı konusunda ise bir mutabakat olmadığı açık. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.138 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.738 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.630 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar