Devlet meselesi

Adalet Yürüyüşü, Türkiye tarihinin en büyük mitinglerinden biriyle tamamlandı. Az miting takip etmedim. Böylesine bir kalabalığa hiçbirinde rastlamamıştım. Hem de bu mitinge devlet desteği yoktu, otobüsler...

Adalet Yürüyüşü, Türkiye tarihinin en büyük mitinglerinden biriyle tamamlandı. Az miting takip etmedim. Böylesine bir kalabalığa hiçbirinde rastlamamıştım. Hem de bu mitinge devlet desteği yoktu, otobüsler miting alanının kapısına kadar servis yapmıyordu, toplu taşıma araçları bedava değildi, Adalet Yürüyüşü’nü destekleyenler iktidar tarafından terörist diye damgalanıyordu, Ankara’daki Barış Mitingi’ndeki katliam akıllardaydı, tehditler havada uçuşuyordu. 
Bu şartlarda düzenlendi miting. Toplanan kitlenin görkemi iktidar çevrelerini öylesine rahatsız etmiş ki İstanbul Valiliği gecenin bir yarısı açıklama yaptı. Daha önce Sayın Erdoğan’ın 2 milyon kişilik olduğunu söylediği Maltepe Meydanı’nda hepi topu 175.000 kişi olduğunu belirtti. Kaç kişi olduğunu tespit etmem mümkün değil. Ancak tek bildiğim daha fazla sayıda insanın toplanamayacağı çünkü yer yoktu. Maltepe’de bir mitingde bundan fazla insanın bir araya gelmesi fiziken mümkün değil. Tekrar edelim, meydanda ve çevresinde ayakta duracak yer kalmamıştı. Şayet İstanbul Valiliği’nin açıklaması doğruysa Türkiye’de bir mitingde en fazla 175.000 kişi toplanabiliyor demektir. Haliyle bu, Sayın Erdoğan’ın gurur duyduğu dev mitingleri için de geçerli. 
Sayı tartışması önemsiz değil. İktidar, milleti sadece kendisinin temsil ettiği söyleminin sarsılmasını istemiyor. Ancak iktidarın uygulamalarına karşı yan yana gelen kitlelerin büyüklüğü bu söylemi temelinden sarsmakta. Bu da valiliği böylesine sarsak açıklamalar yapmaya, iktidar yanlısı kalemleri matematiğin sınırlarında bir John Nash gibi raks ederek şuur kaybına uğramaya itti. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.138 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.738 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.630 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar