Darbe girişiminin amacı

Darbe sadece iktidarı devirmeyi mi hedefler? Elbette en önemli önceliği budur. Ancak darbe aynı zamanda hukuk devletini, yasamayı, siyasetin demokratik işleyişi için gerekli kurumları yani en nihayetinde anayasal düzeni imha etmeyi...

Darbe sadece iktidarı devirmeyi mi hedefler? Elbette en önemli önceliği budur. Ancak darbe aynı zamanda hukuk devletini, yasamayı, siyasetin demokratik işleyişi için gerekli kurumları yani en nihayetinde anayasal düzeni imha etmeyi amaçlar. 15 Temmuz’da Meclis’in bombalanması bu amacın yıkıntıları hâlâ ortada duran bir simgesi. 
Darbe girişiminin imha etmeye çalıştıklarını koruyup yüceltmek hem bu girişime hem de ileride darbe yapmaya hevesleneceklere karşı verilecek en iyi cevap olacaktır. 
Aksine bir tutum, yani yasamanın işlevsizleştirilmesi, hukuk devletinin ilkelerine uyulmaması ve anayasal düzenin rafa kaldırılması, hayatımızı darbe girişiminin belirlediği anlamına gelir. Böylelikle darbe gerçekleşmese de amaçlarının bir kısmı gerçekleşmiş olur. 
Kuşkusuz darbe girişimiyle beraber olağanüstü bir hal ortaya çıkmıştır. Olağanüstü haller için anayasa bir rejim öngörmekte. Gelgelelim, OHAL kararnamelerinin büyük kısmı anayasanın çizdiği çerçevenin dışında. Bu sebeple Anayasa Mahkemesi’ne götürülmeleri anayasal düzeni korumak açısından hayati önemde. Darbe girişimi oldu diye hukuk devletini ve anayasayı teferruat olarak görmek, darbe mantığına teslim olmak anlamına gelir. 
Bugün iktidarın tutukladığı kişilerle fikirleriniz uyuşmuyor olabilir. Hatta, yazıp çizdikleriyle iktidar-cemaat işbirliği dönemindeki hukuksuzluklarda payları olduğunu da düşünebilirsiniz. Ancak kaçma şüphesi bulunmayan, yeri yurdu belli insanları tutuklamanın cemaatle mücadelede nasıl bir faydası olabilir? Hele subliminal mesajlar vermek gibi suçlamaların, özellikle yurtdışında cemaatin elini güçlendireceği açık değil mi? Yargıda işi sulandırmak cemaat yargısının bir özelliğiydi. Benzer sulandırmalarla ne amaçlanmaktadır? 
Fırsat bu fırsat denerek Aslı Erdoğan’ı, Necmiye Alpay’ı tutuklayarak, üniversitelerden Barış İçin Akademisyenler imzacılarını atarak mı cemaat alt edilecek ve bir daha darbe yapması engellenecek? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.136 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.733 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.629 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar