Başkancı sistem

Seçim maratonu bitmedi. Önümüzde bir anayasa referandumu ihtimali var. Başkanlık sistemi tartışmalarının medyada yeniden harlanması bununla ilgili. Bir süredir başkanlık sistemi demokratik bir içerikle tesis edilebilir...

Seçim maratonu bitmedi. Önümüzde bir anayasa referandumu ihtimali var. Başkanlık sistemi tartışmalarının medyada yeniden harlanması bununla ilgili. Bir süredir başkanlık sistemi demokratik bir içerikle tesis edilebilir mi diye konuşuluyor. Güç ve denge mekanizmalarıyla donatılmış bir başkanlık sisteminin şu anda yaratılmış fiili tek adamlık sisteminden daha kötü olmayacağının savunulduğunu görüyoruz. 
Elbette başkanlık da her sistem gibi bir sistemdir. Türkiye’de de ilk defa arzu edilmemektedir. Hakkında sayfalarca bilimsel çalışma var. Öğrenciyken, Galatasaray Üniversitesi’nde bu konuda kapsamlı uluslararası bir kolokyum düzenlenmişti. Yüksek lisans ve doktora programlarında da başkanlık ve yarı başkanlık sistemlerinin mukayeseli incelenmesine ve bunların Türkiye’ye uygulanabilirliği hakkında hararetli ve zengin çalışmalara ilk elden tanıklık ettim. 
Bir anayasa hukukçusu olmamakla beraber bunların ışığında açıkça söyleyebilirim ki Türkiye’de bugünkü şartlarda gelecek bir başkanlık sisteminin demokratik olma ihtimali yok. Şu anda gördüğümüz bir kişinin anayasayı üzerine ceket diktirir gibi şahsına özel bir hale getirme çabası. 
Erdoğan, kazara Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetseydi başbakanlık binası olarak inşa ettiği Aksaray’ı mesela Ekmelettin Bey’e verecek miydi? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.138 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.738 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.630 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar