Az kaldı

Muharrem İnce’nin Diyarbakır mitingi, beklendiğinden fazla yankı uyandırdı. CHP’nin bölgede asla varlık gösteremeyeceğini iddia eden şehir efsanesini yıktı. Seçimin ikinci tura kalması halinde Kürt...

Muharrem İnce’nin Diyarbakır mitingi, beklendiğinden fazla yankı uyandırdı. CHP’nin bölgede asla varlık gösteremeyeceğini iddia eden şehir efsanesini yıktı. Seçimin ikinci tura kalması halinde Kürt seçmenin büyük oranda İnce’ye oy verme ihtimalinin yüksek olduğu kanısını pekiştirdi. Bunun yanı sıra, “Kürtlerin onore edileceği, Türklerin kaygılarının giderileceği”, “farklı görüşlerden Kürtlerin uzlaştığı konulara, kendisinin de katılacağı” sözleri henüz içi doldurulmasa da iktidarın beceriksiz açılımından daha kuvvetli bir çözüm umudunu da doğurdu.
Millet İttifakı; sosyal demokratlar, merkez sağ, ülkücüler, muhafazakârlardan oluşan çok geniş bir siyasi uzlaşma. Siyasi yelpazede kapsadığı alana bakılınca ülkenin genelini şimdiden çatırdamaya başlayan Cumhur İttifakı’ndan daha geniş kucaklıyor.
Seçimin ikinci tura kalması durumunda bu geniş uzlaşmaya HDP seçmeni ve Saadet Partisi’ne yöneldiği gözlemlenen muhafazakâr Kürt seçmeni de dahil olabilir.
Kurumları yıpranmış, hukuk devleti niteliğini yitirmiş bir ülkenin tekrar ayağa kaldırılması için böylesine geniş bir ittifak önemli bir şans. Hukuk devletinin ve demokrasinin yeniden kurulması amacıyla asgari müşterekleri belirleyip ülkenin yönünü bir krizden yeni bir toplumsal sözleşmeye çevirme imkânı var.
Baskıcı rejimlerden demokrasiye geçiş örnekleri incelendiğinde, özellikle Güney Amerika’da asla yan yana gelmez denen siyasi partilerin tek adam ya da tek parti rejimlerine karşı birlikte hareket ettiği görülmekte. Bizde de son referandum zamanı çokça verilen Şili’nin meşhur “hayır” oyu, işte böyle geniş bir uzlaşmanın eseri. Sadece o da değil. İktidar değişikliğiyle beraber ülkede demokrasinin yeniden yerleşmesi de bu uzlaşmaya dayanıyor.
Brezilya’da askeri diktatörlük hükümetinde yer almış...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.136 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.733 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.629 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar