Terör ve terörist

Cumhuriyet yazarı Özdemir İnce bu hafta 'Terör ve terörist' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Önce “terör” sözcüğününkavramının ortaya çıktığı tarihsel dönemle tanışalım: “Terör Dönemi ya da Terör Saltanatı (5 Eylül 1793-28 Temmuz 1794), Birinci Fransız Cumhuriyeti’nde, Fransız Devrimi’nin ardından 10 ay süreyle iktidarı ele geçiren Jakobenlerin yürüttüğü, devrim karşıtlarının yargılandığı ve Paris’te bir idam dalgasının yaşandığı kanlı dönemdir. Önde gelen Jakobenler, Robespierre, Mirabeau, Marat, Saint-Just ve Danton’dur. Cumhuriyet ilan edildikten sonra, geri dönülmesini kesinlikle önlemek için önde gelen bu Jakobenler 21 Ocak 1793’te kralın (XVI. Louis) ‘vatana ihanet suçlaması’ ile giyotinle idam edilmesini sağladı. Ayrıca devrim mahkemelerinde karşıdevrimci olarak görülen ve iç düşman sayılan halk yığınları giyotine yollanmış ve daha sonra da bu durumu yaratanlar kendi başlarını giyotine vermiş, bu dönem boyunca ülkeye paranoya hâkim olmuştur.” (Vikipedi) 

R.T. Erdoğan’ın siyasete girdiğinden, özellikle de iktidara geldiğinden bu yana en çok kullandığı sözcük büyük bir olasılıkla “terörist” sözcüğüdür. Bu sözcük R.T. Erdoğan için “her derde deva ebegümeci” gibidir. Erdoğan’dan önce hiçbir başbakan ve cumhurbaşkanı “terör” ve “terörist” sözcüklerini nedensiz olarak israf etmemiştir. 

R.T. Erdoğan bu iki sözcüğü neredeyse canı sıkıldıkça kullanır. Bu bağlamda belki de tek doğru saptaması PKK’nin bir terör örgütü olduğudur. Çünkü PKK’nin kuruluşundan bu yana yapıp ettikleri terör ve terörist sözcüklerinin sözlük tanımına uymaktadır: 

“Terörizm, bireyler veya ulusaltı gruplar tarafından, siyasi ve sosyal amaçlar elde etme gayesi ile geniş kitleleri etkilemek ve sindirmek için önceden tasarlanmış şiddet ve tehdit eylemleridir.” Ya da: “Terörizm ve terör ya da yıldırıcılık, siyasal, dinsel ve/veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere, belirlenen hedef gruplara veya resmi, yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımını ifade eden terim.” 

Şu anda bu tanıma uygun PKK’den başka bir örgüt yok Türkiye’de. Ancak R.T. Erdoğan’a, İYİ Parti, MHP ve AKP’ye göre ülkede mebzul miktarda terörist vardır ve bu melunlar DEM Parti ve kapatılan önceki partilerle rüyalarında ilişki kurarak terörist olmaktadır. 

Örneğin cumhurbaşkanı sıfatıyla 14 Temmuz 2017’de İstanbul’da BBC’nin HARDtalk programında Zeinab Badawi’ye özel bir mülakat veren Erdoğan, ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin terör örgütüyle birlikte hareket ettiğini söylemiş. Ancak Yargıtay Başsavcılığı ve cumhuriyet savcıları, cumhurbaşkanı unvanlı kişinin bu türden iddialarını ciddiye almıyor olmalılar ki CHP hakkında herhangi bir yasal girişimde bulunmamaktadır. Ama bu makamların görevlerini yapmamaları R.T. Erdoğan’ın işine yaramakta ve gerçekdışı iddialarla CHP’yi karalamaya devam etmektedir. Oysa Yargıtay başsavcısı ile öteki savcılar, hakkında dava açsalar CHP mutlaka aklanacak ve böylece R.T. Erdoğan’ın iddiaları iftira durumuna düşerek kendisi suçlanacaktır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
R.T. Erdoğan ve din işleri 23 Nisan 2024 | 309 Okunma R.T. Erdoğan Öğrenim Birliği’ne karşı 21 Nisan 2024 | 142 Okunma R.T. Erdoğan ve 27 etnik grup 19 Nisan 2024 | 259 Okunma Sorumluluk 16 Nisan 2024 | 99 Okunma TBMM başkanı ve 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu 14 Nisan 2024 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar