Sartre ve biz

“Sartre ve biz” türünden deyişler mukayese düşüncesi içerir. Kuşkusuz Sartre’ın yazarlığı ile Türk (“Türkiyeli” değil) yazarlarını mukayese edecek değilim, ama bu...

“Sartre ve biz” türünden deyişler mukayese düşüncesi içerir. Kuşkusuz Sartre’ın yazarlığı ile Türk (“Türkiyeli” değil) yazarlarını mukayese edecek değilim, ama bu yazının içinde bir tür mukayese de var.
Jean-Paul Sartre (21.6.1905-15.4.1980) ve Albert Camus (7.11.1913-4.1.1960) 50’li ve 60’lı yıllarda bizim kuşağın en çok ilgilendiği iki yazardı. “Ne yazmalı”, “Nasıl yazmalı”, “Kim için yazmalı”, “Yazarın sorumluluğu” gibi sorunların yanıtlarını ikisinde arıyorduk. 1980’li yıllarda ortaya çıkardığım gibi (*), Sartre’ın bazı yazıları sünnet edilerek tercüme edilmişti. Bir başka terslik ise “engagé” sıfatının başlangıçta “güdümlü, güdümlenmiş” olarak çevirilmesi ve sözlüklere bu anlamda girmiş olmasıydı. Oysa yazar güdülmüyordu; kendi savının, davasının peşinden gidiyordu.

***

Bugün derdim başka: 18-19 yaşımda kendime örnek aldığım Sartre’ı 83 yaşımda hâlâ okuyorum. Geçenlerde “Yetmiş Yaşında Otoportre”yi (**) bir kez daha okurken aklıma bu yazıyı yazmak geldi. Daha önce aklıma gelmemişti. Yakın çevresine bulunan Michel Contat’nın yaptığı söyleşiyi, Le Nouvel Observateur dergisinin 23 Haziran, 30 Haziran ve 7 Temmuz 1975 sayılarında yayımlandığında okumuştum.
Michel Contat, “Yetmiş yaşına girdiniz, sağlığınız nasıl?” diye soruyor. Sartre, “İyi olduğumu söylemek güç ama kötüye gittiğini de söyleyemem” diye başlıyor. Sonra, yürüme zorluğundan söz ediyor. On yıl önce de sağ ayağını sürürdü. Görürdüm. Sonra hipotansiyona giden bir hipertansiyonu var. İlaçla idare ediyor. Asıl sorun gözleri. Sağ gözü üç yaşından beri görmüyordu ama şimdi sol gözü de hemen hemen kör. Gerisinde bir kanama var. Şekilleri şöyle biraz farkediyor ama artık okuyamıyor ve yazamıyor. Sadece konuşabiliyor ama konuşmakla yazmak aynı şeyler değil. Bazen halüsinasyona kapıldığı da oluyormuş.
Sartre böyle beş yıl daha yaşadı. 15 Nisan 1980 günü öldüğünde Paris’teydim. O günü anlattığım bir yazım vardır. Bir gazete, Sartre’ın ölümüyle 1960’ta ölen Camus’nün yeniden öldüğünü yazmıştı.

***

Gelelim karşılaştırmaya: 83 yaşımdayım. Sartre’dan 13 yıl daha fazla yaşamışım. Önemli bir sağlık sorunum yok sayılır. Kırk beş yıllık bel fıtığı arada bir ziyaretime geliyor. B tipi şekerim denetim altında. Abur cubur yemiyorum; her sabah tartılıp kilomu kontrol altında tutuyorum; zorunluluklar dışında sadece pazar günleri içki içiyorum. İçki de pipo ve sigara gibi Ülker’in gözetimi altında.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
R.T. Erdoğan ve 27 etnik grup 19 Nisan 2024 | 251 Okunma Sorumluluk 16 Nisan 2024 | 98 Okunma TBMM başkanı ve 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu 14 Nisan 2024 | 109 Okunma Sanki düşman işgali 12 Nisan 2024 | 181 Okunma Şeriat mahkemelerinin kaldırılması 09 Nisan 2024 | 97 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar