Özgürlüğün En Güzel Tarihi

İslamcıları, Milli Görüşçüleri ve onların çıraklarını bir yana bırakalım; çağının çağdaşı insanlarımız bile Arap dünyasını yeterince tanımamaktadır. Çevresinde antilaik Arap komşuların bulunması Türkiye için çok tehlikeli.

Rahmetli dostum şair, filozof ve üniversite öğretim üyesi Abdelwahab Meddep, ortak yazarlarından olduğu La Plus Belle Histoire de la Liberté (Özgürlüğün En Güzel Tarihi) adlı kitabın “Özgürlük Karşısında İslamcılık” bölümünde kendisine sorulan soruları yanıtlar.

***

“- Bu Batı karşıtlığı nereden kaynaklanmaktadır?

- Yaygın inancın aksine, Müslümanların Batı karşıtlığı, sömürge olgusuna anında bir tepki değildir. Karşıtlık, 1920’lerde, sömürgeleşmenin başlamasından bir asır sonra doğdu. Bu, Batılıların gelişine karşı bir tepki değildir; Avrupa’nın teknik, siyasi ve ekonomik üstünlüğüne karşı tepkidir. Müslüman düşünürlerin kafasında oluşan yaygın ve güdümlü düşüncenin tetiklediği büyük tepkidir. Bu aydınlar, siyasi, ahlaki ve ekonomik liberalizmi bu aşikâr üstünlüğün kaynağı olarak gördüler; Arap ve İslami gelenek ve görenekleri esaslı bir sorgulamadan geçirmeye koyuldular. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
R.T. Erdoğan Öğrenim Birliği’ne karşı 21 Nisan 2024 | 123 Okunma R.T. Erdoğan ve 27 etnik grup 19 Nisan 2024 | 257 Okunma Sorumluluk 16 Nisan 2024 | 98 Okunma TBMM başkanı ve 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu 14 Nisan 2024 | 109 Okunma Sanki düşman işgali 12 Nisan 2024 | 183 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar