Kalkan vesayetler

TBMM’nin açılış toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı, Cumhuriyetin bütün vesayetlerini kaldırdığını söylüyor ama kendi Başyücelik vesayet rejiminin boş gururuyla dünyaya meydan...

TBMM’nin açılış toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı, Cumhuriyetin bütün vesayetlerini kaldırdığını söylüyor ama kendi Başyücelik vesayet rejiminin boş gururuyla dünyaya meydan okuyor. Vesayetler kalkmaz, her rejimin, her düzenin kendi vesayeti vardır. Günümüz Türkiyesi tek bir insanın vesayeti altındadır ki eskiden bu rejime “mutlakiyet” denirdi.

***

“Milletin tek muhatabı” Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor:
“Milletimizin karşısında yürütmenin tek muhatabı Cumhurbaşkanı’dır. Milli iradenin önünde engel oluşturan, tüm vesayet mekanizmaları ortadan kalkmıştır. Milletimiz, yetkiyi kime verdiğini ve gerektiğinde kimden hesap soracağını, hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde bilmektedir.” (Cumhuriyet, 2 Ekim 2018)

***

Demokratik Cumhuriyet de elbette bir “vesayet rejimi”dir. Vesayetin öğeleri de şunlardır: TBMM, kuvvetler ayrılığı rejimi, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Cumhuriyetçi bağımsız yargı… R. T. Erdoğan özellikle 2007’den itibaren, Cumhuriyetin güvenceleri olan vesayet öğelerine yani millî iradeye karşı savaş açtı. TBMM, kuvvetler ayrılığı rejimi, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Cumhuriyetçi bağımsız yargı toplamı, R. T. Erdoğan’ın iddia ettiği gibi, milli iradenin önünde engel olmayıp milli iradenin bizzat kendisidir. Kendisi idi!
Milletimizin karşısında yürütmenin tek muhatabı Cumhurbaşkanı” olması rejimin artık demokrasiden kopması (koptuğu) anlamına gelir. Artık “Kişiselleşmiş İktidar” ile “Kişisel İktidar” söz konusudur. Bu iki rejim türünün tanımını Prof. Dr. Erdoğan Teziç’in Anayasa Hukuku adlı kitabından okuyalım. (12. basım, s. 361)

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu bilmecesi nedir? 26 Mart 2024 | 430 Okunma Yerli ve milli 24 Mart 2024 | 248 Okunma Devlet hata yapamaz 22 Mart 2024 | 128 Okunma Halvette düzenlenen işret meclisleri 19 Mart 2024 | 390 Okunma Şarap meclisi nasıl kurulur? 17 Mart 2024 | 203 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar