Gerçek devrim*

Cumhuriyet yazarı Özdemir İnce bu hafta 'Gerçek devrim*' başlıklı yazısını kaleme aldı.

2022’nin kasım ayı sonu ile aralık ayı başında Atatürk’ün “İzmit Basın Toplantısının Önemi” adlı bir dizi yazı yayımlamıştım. O zaman eksik kalan altıncı yazının devamını şimdi ilginize sunuyorum.

Gazi (Mustafa Kemal) Paşa: Evet, biz bu Meclis’te görüş açısından sayısız fedakârlıklar yaptık ve belki de yapmak gerekliydi. Bundan dolayı Teşkilatı Esasiye Kanunu’nun maddelerine hiç de gerekli olmayan anlayışlar girdi. Belki de bundan dolayıdır ki adli kapitülasyonları ortadan kaldırmak konusunda zorluk çekiyoruz. Herifler diyorlar ki sizin yapacağınız yasalar, fıkıh kitabı vb.dir.

Bugün Lozan Konferansı’nda ve dünyada yeni Türkiye’nin bir kredisi varsa o da eski biçimi kaldırmaktan, yok etmekten ileri gelmektedir. Bizim devrimimiz, Meşrutiyet devrimi ve ondan önce yapılan devrimler gibi olsaydı kimse önem vermezdi.

Efendiler! Biz gerçek bir devrim yaptık ve devrimimizde devam ediyoruz. Biliyorsunuz ki yurdun birçok yerleri bilerek veya bilmeyerek ayaklandı. Asileri bastırmak zorunda kaldık. Şimdiye kadar yaptıklarımız ancak ondan sonra gerçekleşebilmiştir ve biliyorsunuz ki Büyük Fransız Devrimi hemen yüz yıl sürmüştür. Üç yılda esaslı bir devrimin son bulacağını kabul etmek hata olur. Belki zaman zaman, şöyle ya da böyle bir şeyler olacaktır! Kanılarımızı değiştirmeden, başarı ümidini egemen kılma sayesinde zafer bizimdir. Fakat hocaları memnun edeyim, İslam âlemini memnun edeyim, hepsini memnun edeyim dersek mümkündür; hepsi memnun olur ama biz amacımızdan uzak kalmış oluruz. İdare-i maslahatçılar (iş geçiştirmeciler) köklü devrim yapamaz. Bugünkü sefalet ve rezalet içinde esasen kimseyi memnun etmenin olanağı yoktur. Memleket bayındır, millet varsıl olduğu zaman herkes memnun ve sevinçli olur efendim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vehbi’nin kerrakesi 17 Mayıs 2024 | 161 Okunma ‘Manevi yeterlilik’ demek ne demek? 14 Mayıs 2024 | 191 Okunma Anayasadan önce 12 Mayıs 2024 | 103 Okunma RTÜK ve tasarlanmış suikast 2 10 Mayıs 2024 | 169 Okunma RTÜK ve tasarlanmış suikast (1) 07 Mayıs 2024 | 105 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar