Cumhurbaşkanı’nın kaygıları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehir’de Odunpazarı Modern Müzesi’nin açılış törenine katılmış ve burada yaptığı konuşmada: “Türkiye, geçen 17 yılda her alanda en...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehir’de Odunpazarı Modern Müzesi’nin açılış törenine katılmış ve burada yaptığı konuşmada: “Türkiye, geçen 17 yılda her alanda en büyük yatırımlara, en büyük eserlere, en büyük hizmetlere kavuşmuştur. İki konuda nispeten hedeflerimizin gerisinde kaldık; biri insan yetiştirme olan eğitim, diğeri insanı zenginleştirme olan kültür sanattır(...) Televizyondan sinemaya, müzikten bilgisayar oyunlarına kadar popüler kültürün tüm alanlarında içerik üretimine ağırlık veriyoruz. Her yıl takdim ettiğimiz kültür sanat büyük ödülleriyle ülkemiz kültür sanat erbabına desteğimizi gösteriyoruz. Medeniyet demek her şey gibi kültür ve sanatı da yeniden ve yeniden inşa demektir” demiş. Özet olarak “Eğitim ve sanatta geri kaldık” diyor.

***

Cumhurbaşkanı’nın sözünü ettiği en büyük yatırırım, en büyük eserler, en büyük hizmetlerin neler olduğunu biliyoruz: Yap-işlet-devret yöntemiyle yaptırılan yol, tünel ve köprülerin “büyük” eser olmayıp büyük “kazık” olduğunu çok iyi biliyoruz. Yandaşların kasası dolacak. Topluiğne üretecek bir tek fabrikaya bile yatırım yapılmadı. Çamlıca, Taksim ve İTÜ yaptırılan camilerin yediği paraya yazık, israf ve gösteriş, hiçbir estetik değeri yok.

***

AKP iktidarının eğitim, kültür ve sanat alanlarında çok başarısız olduğu çok doğru. Kültür eğitimle ilgili olduğu için ikisini başka bir yazıya bırakacağız. Bugün konumuz sanat: Edebiyat, resim, heykel, mimarlık, musiki, tiyatro ve dans (bale).
“Geri kaldık”tan kasıt AKP ideolojisi ise, “bilim”i ağzına almayan Erdoğan’ın temsil ettiği ideolojinin sadece 17 yıldır değil 700 yıldır geri kaldığı bilinen bir gerçek. Erdoğan’ın ağzına almadığı bilim olmazsa sanat da olmaz. Çağdaş bilim ve sanat aydınlanma çağını ürünüdür. Öyledir ama aydınlanmadan söz edildiği zaman Erdoğan silaha davranır.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Maçı hakem bitirir 26 Nisan 2024 | 186 Okunma R.T. Erdoğan ve din işleri 23 Nisan 2024 | 310 Okunma R.T. Erdoğan Öğrenim Birliği’ne karşı 21 Nisan 2024 | 143 Okunma R.T. Erdoğan ve 27 etnik grup 19 Nisan 2024 | 259 Okunma Sorumluluk 16 Nisan 2024 | 99 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar