Benim özgürlüğüme katlanacaksın

Tanrı’dan, peygamberlerden, kutsal kitaplardan kuşkulanmadan, gerçekliklerini kurcalamadan; iktidarları eleştirmeden özgürleşemezsin. Özgürleşmeden de çağının çağdaşı olamazsın!...

Tanrı’dan, peygamberlerden, kutsal kitaplardan kuşkulanmadan, gerçekliklerini kurcalamadan; iktidarları eleştirmeden özgürleşemezsin. Özgürleşmeden de çağının çağdaşı olamazsın! Anımsıyorum: Mersin’in Mahmudiye Mahallesi’nde bulunan Kayatepe İlkokulu’nun dördüncü sınıfında (1947) öğretmenimiz Kadriye Toksözlü özgürlüğü “Benim hürriyetim senin hürriyetinin bittiği yerde başlar” diye öğretmişti.

***

Özgürlük serserilik, başıboşluk değildir ama başıbozuktur (sivilliktir) arkadaş! Ama N.F.Kısakürek bizim gibi düşünmemekte ve “İnsan hür değildir; hür olan, eşek veya köpek...” (İdeolocya Örgüsü, s.424) demektedir. N.F.Kısakürek, hayal ettiği “İslam inkılabı”nın yönetim tarzı başyücelik rejiminin özgürlük anlayışını tanımlıyor. Daha sonra da bu tanımlamaya son biçimini veriyor: “Tam frensizlik ve alıkoyucu melekelerden yoksunluk manasına hayvani hürriyet, hayvanlarda bile sınırlıdır ve ona pisliğini örttürecek kadar olsun, bir hicap zabıtası telkin edicidir.”

***

N.F.Kısakürek’in aklı ancak bu kadardır! Benim bildiğim sadece kedi bokunu toprağa gömer. Kim bilir, bir at sever olan N.F.Kısakürek’in atı, kakasını kapalı kapılar ardında alaturka helada yapıyordu. Onun dünyasının hayvanları da yorgan altında çiftleşiyordu. Üstada göre, “Ruh hürriyeti hakikate esir olmakta bulur”muş; “Nefs ise onu her istediğini yapmak manasına alır. Nefsin, Tanrılık iddiasına kadar isteklerine payan yoktur” imiş... Müteşairin “hakikat” dediği şey Tanrı’dır. Somut dünyaya ait gerçekler değil. Bunların tamamı fantezi ve paradoks! Çağdaş insan Tanrı’ya esir olmak için neden özgür olmak istesin; iktidara kafa tutmayacaksa özgürlüğü ne yapsın?
Buna karşın, bir İslamcıya “İnsan özgür müdür” diye sorsan, “İnsan hür değildir; hür olan eşek veya köpektir...” diye cevap verir. Bir dinbaz kafa ile özgür bireysel akıl arasında elbette bu kadar fark olacak.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
R.T. Erdoğan ve 27 etnik grup 19 Nisan 2024 | 19 Okunma Sorumluluk 16 Nisan 2024 | 97 Okunma TBMM başkanı ve 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu 14 Nisan 2024 | 108 Okunma Sanki düşman işgali 12 Nisan 2024 | 181 Okunma Şeriat mahkemelerinin kaldırılması 09 Nisan 2024 | 97 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar