Trump ve Askeri endüstri kompleksi

Eisenhower, 1961'de ABD savunma sanayisinin ABD'li siyasiler ve Amerikan ordusu ile karmaşık bir ittifak kurarak ordunun sürekli harcama yapmasını sağlandığını ifade etmek üzere "askeri endüstriyel kompleks kavramı"nı üretmişti...

Bu kavramı, Ortadoğu'daki son gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaparken bu defa ABD'nin yeni başkanı Trump kullandı ve şöyle dedi:  "Askerlerimizi (Suriye'den) geri getirmek istiyorum, insanlar çılgına dönüyor. Şu Washington'da öyle insanlar var ki hiç bir yerden çıkmak istemiyorlar. (ABD'de) bir gurup var, 'askeri endüstri kompleksi' deniliyor. Onlar hiç biryerden çıkmak istemiyorlar, sürekli savaş istiyorlar. Hayır ben savaş istemiyorum".

Trump'ın söylediklerinin çoğu vardır...

Dünya üzerinde savaşla tehdit etmediği neredeyse hiç bir ülke kalmamış olan Trump bunları söylüyor.  Trump gibi birinin savaş istemediğini söylemiş olması inandırıcılığı bir yana gülünçtür.

 Trump aslında şunu söylüyor: 'ABD'de öyleleri var ki onların yanında ben dünyanın en barışçı adamı sayılırım. Benim gibi barışçıl (!) bir adama dua edin.' Bu arada Trump körfeze, Doğu Akdeniz'e, Pasifik'e ABD donanmasını yığmış durumdadır. Bu sözleri ettiği sırada da Ortadoğu'ya "savunma amaçlı" güç aktarmakla meşguldü.

Trump'ın bizzat kendisinin sözde şikayet ettiği askeri endüstri kompleksin parçası olması ortaya trajkomik bir durum ortaya çıkartmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatandaşın gündemiyle siyasetin gündemi! 02 Şubat 2021 | 296 Okunma HDP'yi kapatmamak! 29 Ocak 2021 | 326 Okunma "Mazlumun ahı indirir Şahı" 26 Ocak 2021 | 659 Okunma Milli güvenlik ya da ağır uyku! 22 Ocak 2021 | 209 Okunma İktidarların düşmana ihtiyacı vardır! 19 Ocak 2021 | 378 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar