Tiran ve tiranlık ideolojisi

Bütün zamanlar boyu despot kelimesi "fren kabul etmeyen efendi" manasında kullanılmıştır. Tiran ise "mutlak kudret sahibi" diye tarif edilmektedir. Tiran'ı kraldan ayıran yön; onun "hiçbir dini tarafı olmayışı"dır.Ne...

Bütün zamanlar boyu despot kelimesi "fren kabul etmeyen efendi" manasında kullanılmıştır. Tiran ise "mutlak kudret sahibi" diye tarif edilmektedir. Tiran'ı kraldan ayıran yön; onun "hiçbir dini tarafı olmayışı"dır.
Ne kadar zalimane bir şekilde hükümdarlık yaparsa yapsın kral, veraset yoluyla tahta çıkmıştır, hâlbuki tiranı doğuran güçlü darbelerdir. Tiranlar tarih boyunca ya bir ihtilalin ya büyük bir bunalımın yahut da bir siyasi kaosun çocuğu olarak dünyaya gelmişlerdir.
Tiran, Tanrı'ya değil iktidara yani güce tapar. Tarihi süreçte tiranların iktidarda kalabilmek için ilk yaptıkları şey, kendisinden üstün kim varsa onun kellesini koparmaktır. Tiranlar kendi yerini alabilecek "herkesi uzaklaştırmak, bütün ziyafetleri, kültürel etkinlikleri ve merkezleri yasaklamak ve vatandaşlara güven ve cesaret verecek çevrelere karşı uyanık bulunmak" zorunluluğunu hep hissetmişlerdir.
Tiran için "Vatandaşların ne düşünüp ne yaptıklarını bilmek de çok önemlidir. Bu sebeple rakiplerinin etraflarını bir casus şebekesiyle örmek ve her tarafa ve detektif kadınlara varıncaya kadar, ajanlar göndermek durumundadır."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatandaşın gündemiyle siyasetin gündemi! 02 Şubat 2021 | 296 Okunma HDP'yi kapatmamak! 29 Ocak 2021 | 326 Okunma "Mazlumun ahı indirir Şahı" 26 Ocak 2021 | 659 Okunma Milli güvenlik ya da ağır uyku! 22 Ocak 2021 | 209 Okunma İktidarların düşmana ihtiyacı vardır! 19 Ocak 2021 | 378 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar