Katil teröristin psikolojisi

Pavlov, “zil-et-salgı” üçlemesi ile köpekler üzerinde şartlı refleksler inşa etmişti. Pavlov’un köpekler üzerinde meydana getirdiği şartlı reflekslerin izdüşümü günümüzde...

Pavlov, “zil-et-salgı” üçlemesi ile köpekler üzerinde şartlı refleksler inşa etmişti. Pavlov’un köpekler üzerinde meydana getirdiği şartlı reflekslerin izdüşümü günümüzde insanlar üzerinde ’ideoloji-umutsuzluk-intikam’biçiminde gerçekleştirilmektedir. Umutsuz, iradesiz ve güce tapan insanlar ideoloji-kin ve intikam şartlanmasıyla ölüm makinesine çevrilebilmektedir. Sonuçta onlar, çeşitli güç odakları tarafından, iradelerine el konulmuş bir tetikçi haline dönüşürler.
Ölmeye ve öldürmeye odaklanmış, iradesine el konulmuş tetikçi, bütün insanlık değerlerini aşmış bir delidir. O, namludan çıkmış kurşundur. Onu ancak bir başka namludan çıkmış kurşun durdurabilir.
Öncelikle bu tür bir tetikçinin ya da dogmasını Tanrı edinmiş delinin psikolojisini anlamak gerekir.
Melville’nin “Beyaz Balina” adlı eserinin kahramanı Kaptan Ahab’ın içinde bulunduğu hâletiruhiye bu yapıyı kısmen de olsa anlatır.
Beyaz Balina, yaşlı kaptan Ahab’ın bacağını koparmıştır. Kaptan Ahab da, uçsuz bucaksız okyanuslarda bu deniz canavarını bulmak, onu avlamak ve öldürmek için yanıp tutuşmaktadır. Aslında kaptanın tutkusu, balinadan kişisel öç almak, sakat kalmanın acısını çıkarmak değildir. Beyaz Balina onun gözünde azgın bir deniz canavarından başka bir şey olmuştur. Dünyadaki, doğadaki, toplumdaki, insandaki bütün kötülüklerin simgesidir Beyaz Balina.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatandaşın gündemiyle siyasetin gündemi! 02 Şubat 2021 | 296 Okunma HDP'yi kapatmamak! 29 Ocak 2021 | 326 Okunma "Mazlumun ahı indirir Şahı" 26 Ocak 2021 | 659 Okunma Milli güvenlik ya da ağır uyku! 22 Ocak 2021 | 209 Okunma İktidarların düşmana ihtiyacı vardır! 19 Ocak 2021 | 378 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar