Ilımlı İslam'ın uyumlu Arap ülkeleri!

SSCB'nin dağılmasından sonra ABD, düşman ihtiyacını karşılamak üzere radikal fundamentalist İslamcı kavramını ortaya atarak 11 Eylül ve sonrasında radikal İslamcı teröristlerle mücadele...

SSCB'nin dağılmasından sonra ABD, düşman ihtiyacını karşılamak üzere radikal fundamentalist İslamcı kavramını ortaya atarak 11 Eylül ve sonrasında radikal İslamcı teröristlerle mücadele edileceğini ilan etti. Tam da bu sırada Bernard Lewis "İslam dininin yapısal olarak teröre uygun bir din" olduğunu yazdı. Emperyalist güç odaklarına göre 'yapısal olarak köktenci' olan İslam'ın (!) dönüştürülerek demokrasiye, liberalizme ve modernizme uygun bir protestan İslam anlayışı siyaset pazarına sunuldu.

Ilımlı İslam daha doğrusu uyumlu İslam kavramı fundamentalist anlayışa karşı ortaya atıldı. Aslında ılımlı İslam, İslam'ı genelde batı, özelde ABD/İsrail çıkarlarına uygun hale getirilmesi süreciydi. BAE'den Nahyan, Filistin'den Dahlan, Mısır'dan Sisi, Suud'dan Salman, Türkiye'den Gülen ABD/İsrail için uyumlu İslam misyonunu üstlendiler.

Suud'lu Muhammet Bin Selman "ılımlı İslam"ı kendisine ilk misyon edinenlerden olup "radikal düşünceleri derhal yok edeceğiz. Eskiden olduğu gibi ılımlı İslam'a döneceğiz" demişti. Gülen'in Papa'yla görüşmesi ve diyalog stratejisi de Amerika'ya uyumlu İslam'la ilişkiliydi.

Ilımlı İslam özü itibarıyla İslam ülkelerinde radikal İslam'la buna karşı olanların karşı karşıya getirilmesi amaçlıyordu. Bu "İslam'a karşı İslam" stratejisinin bir gereğiydi. Bu bağlamda ılımlı ile radikal, Sünni ile Şii İslam karşı karşıya getirilmeliydi. Öyle de oldu. Birincisi Mısır/Suriye iç savaşında, ikincisi de Irak/İran savaşında somut biçimde uygulamaya konuldu.

1982'deki Oded Yinon Planı onun ardından ilan edilen Büyük Ortadoğu Projesi ve devamında iç savaş biçiminde kategorize edilen Arap Baharı ve nihayet "Yüzyılın Antlaşması" hepsi aynı amacın ve sürecin devamıydı.

ABD'nin İsrail dayatması!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatandaşın gündemiyle siyasetin gündemi! 02 Şubat 2021 | 296 Okunma HDP'yi kapatmamak! 29 Ocak 2021 | 326 Okunma "Mazlumun ahı indirir Şahı" 26 Ocak 2021 | 659 Okunma Milli güvenlik ya da ağır uyku! 22 Ocak 2021 | 209 Okunma İktidarların düşmana ihtiyacı vardır! 19 Ocak 2021 | 378 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar