İktidar, siyaset, seviye ve üslup

Clausewitz, savaşı, "siyasetin başka araçlarla devamı" olarak tanımlar. Savaşı 'kanlı bir siyaset' olarak niteleyenler de vardır. Türkiye sanki siyaseti savaş olarak gören böyle bir stratejinin laboratuvarı gibi...Son...

Clausewitz, savaşı, "siyasetin başka araçlarla devamı" olarak tanımlar. Savaşı 'kanlı bir siyaset' olarak niteleyenler de vardır. Türkiye sanki siyaseti savaş olarak gören böyle bir stratejinin laboratuvarı gibi...

Son yıllarda Türkiye'de siyaset içeride ötekileştirme, şeytanlaştırma, günah keçisi ilan etme, kutuplaştırma, ayrıştırma üzerine ikame edilmişken dışarıda 'hey şu ülke, hey bu ülkenin başbakanı' üzerine kuruludur.

Türkiye'de siyaset çatışmacı bir anlayış üzerine oturtulmuş durumdadır. Siyasilerin konuşmalarına bakılırsa rakipten değil düşmandan, siyasetten değil savaştan bahsedildiğini sanırsınız.

Türkiye'de rakibini küçümsemek, aşağılamak, ağız dalaşına girmek, hakaret etmek siyasetin öznesi haline gelmiş bulunmaktadır.

Yüksek ses, sürekli tekrar, tepeden bakış, kibirli duruş, medyada hâkimiyet ve geçmişe bulanmış mağduriyet AKP'nin izlediği siyaset üslubudur. Bu bağlamda siyasilerin konuşmalarında aşırı yüzeysellik, yozluk, fevrilik ve kabalık belirgin unsurlar olarak öne çıkıyor.

Bu dil ve üslup iktidara yarıyor. Çünkü çatışmacı siyaset dili, var olan toplumsal ve ekonomik sorunların üzerini kapatıyor. Gerçek sorunların üzerinde durmayı engelliyor. Demagoji, palavra ve popülist konuşmalarla gerçek sorunlar gizleniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatandaşın gündemiyle siyasetin gündemi! 02 Şubat 2021 | 296 Okunma HDP'yi kapatmamak! 29 Ocak 2021 | 326 Okunma "Mazlumun ahı indirir Şahı" 26 Ocak 2021 | 659 Okunma Milli güvenlik ya da ağır uyku! 22 Ocak 2021 | 209 Okunma İktidarların düşmana ihtiyacı vardır! 19 Ocak 2021 | 378 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar