"Eset" takıntısı Türkiye'ye pahalıya mal oluyor

İsrail, Suriye'de 'güvenli bölge' oluşturmak için harekete geçmiş durumdadır. Bunun için İsrail, Esad'ın yanında savaşan Lübnan Hizbullah'ı ve İran destekli güçlere karşı saldırı...

İsrail, Suriye'de 'güvenli bölge' oluşturmak için harekete geçmiş durumdadır. Bunun için İsrail, Esad'ın yanında savaşan Lübnan Hizbullah'ı ve İran destekli güçlere karşı saldırı düzenlemektedir. Önceki gün İsrail uçağının düştüğü harekât sonrasında İsrail'in Suriye'deki İran güçlerine saldırması bunun en açık kanıtıdır. İsrail işgal altında tuttuğu Golan Tepelerinden Suriye içlerine kadar uzanan 40 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge açmayı hedefliyor. Bunun için de Şam yönetiminin yanında savaşan Lübnan Hizbullah'ı ve İran destekli güçleri Hama şehrine kadar geriletilmeyi amaçlıyor. İsrail saldırılarının kısa vadedeki amacı budur.

Lübnanlı general Hişam Caber, İsrail'in eylemine direnmek için askeri ve diplomatik yöntemleri kullanabileceklerini söyledi. Caber, Lübnan limanlarını Rus gemilerine açabileceklerini de kaydetti. Her iki ülke de durumun farkındadır.

ABD'den gördüğü destekle, işgal politikasını güçlendiren İsrail'in yaşanan süreci "Trump Dönemi" olarak adlandırması da manidardır. Trump dönemi kapanmadan İsrail bölgede elde edebileceği ne varsa onu elde etmek için elinden ne geliyorsa onu yapacağından kimsenin kuşkusu olmamalıdır. İsrailli Bakan Gilad Erdan, 1967'den bu yana işgal altında tuttukları Suriye'ye ait Golan Tepeleri'nin "İsrail'in ayrılmaz bir parçası" olarak tanınması çağrısında bulundu.

İsrail için Suriye'yi istikrarsızlaştırmak!

İstikrarsız bir Suriye'nin topraklarını koruyacak bir güç haline gelmesi mümkün değildir. Bunun için Batılı emperyalist devletler Suriye'de sürekli istikrarsızlık üzerine bir siyaset yürütüyor. Bu bağlamda Suriye'deki iç savaşın kısa sürede sona ereceğini kimse beklememelidir. Her grubun diğerinin boğazına sarıldığı bir Suriye'den toprak koparmak ya da koparılmış toprakları üzerinde egemenlik kurmak çok daha kolaydır. Suriye'de sürekli istikrarsızlık ABD'nin sürdürmeyi düşündüğü temel stratejidir. PYD bu amaç için kullanılmaktadır. 

ABD'si, İsrail'i, Alman'ı, Fransız'ı yedi düveli bir araya gelmiş Suriye'yi zayıflatarak İsrail'i güçlendirme stratejisini devreye sokmuş durumdadır. IŞİD, PYD, El Nusra vb. hepsi Lawrence modeli gelişmelerin eseridir. Hepsi de sonuçta İsrail'in Arz-ı Mevut'una hizmet etmektedir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatandaşın gündemiyle siyasetin gündemi! 02 Şubat 2021 | 296 Okunma HDP'yi kapatmamak! 29 Ocak 2021 | 326 Okunma "Mazlumun ahı indirir Şahı" 26 Ocak 2021 | 659 Okunma Milli güvenlik ya da ağır uyku! 22 Ocak 2021 | 209 Okunma İktidarların düşmana ihtiyacı vardır! 19 Ocak 2021 | 378 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar