Emperyalist yılanın kuyruğuna basmak!

Sarkozy döneminden bu yana Libya'daki istikrarı bozan hep Fransa olmuştur. General Hafter'i destekleyen ve silahlandıran ülkeler arasında Fransa daima başrolde olmuştur. Daha 2016 yılında Libya'da bir askeri helikopter...

Sarkozy döneminden bu yana Libya'daki istikrarı bozan hep Fransa olmuştur. General Hafter'i destekleyen ve silahlandıran ülkeler arasında Fransa daima başrolde olmuştur. Daha 2016 yılında Libya'da bir askeri helikopter düşürülmesi sonucu üç Fransız asker ölmüştü. Bunun üzerine Libya'nın meşru hükümeti 'Fransız askerlerinin varlığını Libya'nın egemenliğinin ihlali olarak' nitelendirmişti. Temmuz 2019'da Hafter'e bağlı güçler tarafından kullanılan bir üste, Fransız yapımı füzeler ele geçirilmişti.

Türkiye'nin geç de olsa Libya'da duruma müdahil olması, Fransa'nın oyununu bozmuştur. Bu yüzden  Fransa'nın yeni nesil Cumhurbaşkanı Macron, Tunus Cumhurbaşkanı'yla görüştükten sonra "Türkiye'nin Libya'da tehlikeli bir oyun oynadığını…Türkiye'nin Libya'da ilerlemesine izin vermeyeceğini' ifade ederek "Türkiye'ye sert tavrımız olacak" tehdidinde bulunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 29 Ocak'ta Yunan Başbakanı Kiryos Miçotakis ile yaptığı görüşmenin ardından, bölgeye Fransız savaş gemilerini göndermeyi teklif etmişti. Macron, Miçotakis ile düzenlediği ortak basın toplantısında "Fransa'nın Libya-Türkiye anlaşmasından üzüntü duyduğunu en net şekilde ifade ediyorum" demişti.

      Çok açıktır ki Türkiye, emperyalist yılanın Libya'da kuyruğuna basmıştır. Feveran, tehdit, şantaj ve blöfler bunun için yapılmaktadır. Cezayir'de tarihi soykırımcı Fransa, Türkiye'yi, Libya'ya yönelik silah ambargosunu delmekle ve Berlin'de üzerinde mutabık kalınan yol haritasındaki yükümlülüklerine uymamakla (!) suçluyor. Türkiye, kendisine yöneltilen iddiaları haklı olarak reddediyor ve Fransa'nın Libya politikasını "karanlık ve izah edilemez" olarak nitelendiriyor.

Bu söylemlerin ardından Akdeniz'de Fransız ve Türk donanmalarına ait iki gemi karşı karşıya geliyor. Fransa ve Türkiye arasındaki gerginlik NATO'ya intikal ediyor.

      Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos, "Türkiye ile çatışmaya hazırız" diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sözlere, "Haddini bil. Bilmezsen Türkiye'nin yapacağı şey bellidir" diyerek cevap veriyor. Bir taraftan Yunanistan diğer taraftan Hafter'in adamları İsrail'den Türkiye'ye karşı destek talep ediyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatandaşın gündemiyle siyasetin gündemi! 02 Şubat 2021 | 296 Okunma HDP'yi kapatmamak! 29 Ocak 2021 | 326 Okunma "Mazlumun ahı indirir Şahı" 26 Ocak 2021 | 659 Okunma Milli güvenlik ya da ağır uyku! 22 Ocak 2021 | 209 Okunma İktidarların düşmana ihtiyacı vardır! 19 Ocak 2021 | 378 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar