Dış politika: Savrulma ve sadeleşme

AK Parti iktidarıyla birlikte Türkiye dış politikada çok ciddi bir savrulma yaşamıştır. Bu savrulma çok hızlı bir biçimde bir ucu ABD'de diğer ucu Rusya'da olan bir sarkaç misali gidip gelmiştir.

Bu savrulmayı S-400 ile Patriot, Süleyman Şah Türbesini taşımakla Barış Pınarı harekâtını gerçekleştirmek arasında gidip gelmek olarak da özetlemek mümkündür.

AK Parti iktidarının son on beş yıllık dış politika stratejisinin özeti şudur: Kıbrıs'ta "çözümsüzlük çözüm değildir", Ermenistan'la "yüz yıllık tarihi sorun tarih olacak", ABD ile "eğit-donat", terör örgütüyle gerekirse 'baldıran zehri içeceğiz, barışı sağlayacağız' adı altında başlatılan "Çözüm Süreci",  komşularla "Sıfır sorunlu dış politika", ilişkiler yönetilirken "bir adım önde olmak" bağlamında planlara "yes be Annem" diyerek sonuç alınacağı hesaplanmıştı.

Geleneksel olarak "üç tarafı denizle dört tarafı düşmanla sarılı bir ülkeyiz" gibi bir paranoya paradigmasından çıkılacak, "monşerler diplomasisi" terk edilecek söylendi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatandaşın gündemiyle siyasetin gündemi! 02 Şubat 2021 | 296 Okunma HDP'yi kapatmamak! 29 Ocak 2021 | 326 Okunma "Mazlumun ahı indirir Şahı" 26 Ocak 2021 | 659 Okunma Milli güvenlik ya da ağır uyku! 22 Ocak 2021 | 209 Okunma İktidarların düşmana ihtiyacı vardır! 19 Ocak 2021 | 378 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar